TARİHİ MERİÇ KÖPRÜSÜ EDİRNE


Selimiye Camii, Sarayiçi, II.Bayezid Külliyesiyle ünlü Edirne’nin bir baka özelliği de köprüler şehri olmasıdır. Meriç ve Tunca nehirleri üzerinde birçok tarihi köprüsüyle de anılır.

Şehirdeki en çok bilinen ve gezilen köprü ise Tarihi Meriç Köprüsüdür.

Sultan II. Mahmut döneminde, Meriç nehrinde Edirne/Karaağaç yolu üzerinde, 1833 yılında temelleri atılan köprünün, 1842 yılında yapımına başlanmış ve  Sultan Abdülmecit döneminde 1847 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.Burada daha önce de ahşap bir köprünün varlığı bilinmektedir.

Köprünün inşasında Demirtaş Kasrının kagir malzemesinin kullanıldığı ve taşlarının bölgeye yakın Arnavutköy dolaylarından ve eski harabelerden getirilmiş olduğu belirtilir.


Köprünün Özellikleri;

Meriç Köprüsü Köprü ortasında tümü mermerle yapılmış bir tarih köşkü vardır. 263 m uzunluğunda, 7 m genişliğinde, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemerli bir taş köprü olup yanlara doğru eğilidir. Köprü ayakları içinde boşaltma gözleri vardır. Boşaltma gözlerinde karşılıklı ejder figürleri Selyaranlar üçgen şekildedir. Menba tarafında Edirne yönündeki birinci boşaltma gözünün kemerinin üzerinde kemere sarılmış kabartma şeklinde karşılıklı ejder figürleri, sol tarafında ayın içinde altı köşeli yıldız kabartması ve 12 hayvanlı takvim bulunmaktadır.



Seyir Köşkü

Meriç Köprüsü Köprü kesme taştan olmasına karşın tarih köşkü ile karşısındaki balkon mermerden yapılmıştır. Köşk, dört kemer üzerine oturan aynalı tonozdur(taşıyıcı yapı). Ön yüzündeki alınlığın ortasında kabartma olarak yuvarlak şekilli yapılmış, ortada alt ve üstü fıyonklu çelenk içinde silik tuğra izleri vardır. Edirne mezar taşlarında görülen bu tür düzenlemelerin köprü kitabe köşkünde bulunması o dönem özelliğinin bir uygulamasıdır, yanlarda ise armalar vardır. Köşkün tonozunu taşıyan sütunlar dikdörtgen şekilli olup, öndekiler çiftedir. Kaide ve başlıkları kenger yapraklıdır. İçinde oturmak için mermer sekisi(döşeme) vardır, köşke giriş iki yandan ve merdivenli olup, korkuluklarının uç kısmı volütlüdür(kıvrım).

Dört sütun üzerine kemerle oturan ve aynalı tonozlu üst örtüye sahip olan Seyir Köşkü'nün alınlık kısmı dönemin üslubu olan ampir sanatının süsleme ögeleriyle bezenmiştir.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER