EUROMOS ANTİK KENTİ


Muğla’nın Milas ilçesi Selimiye mahallesi sınırlarında bulunan antik kent ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen ören yerlerindendir. Kentte kazı çalışmaları da oldukça yeni olduğu için (2011 yılında başlatılmıştır) ayağa kaldırılan eserler oldukça sınırlıdır.


Ancak sadece Zeus Lepsynos Tapınağını görmek için bile burası ziyaret edilmelidir.Zira bu tapınak ülkemizde en iyi korunan ve günümüze en sağlam ulaşan tapınaklardandır.Tapınağın 17 sütununun 16 sı ayaktadır. Bu sütunların her birinin üzerinde kare planlı çeşitli yazılar dikkati çekmektedir. Bu yazılardan o sütunları yapan kişileri ve sütunların kimlere adandıkları anlaşılmaktadır.


Zeus Lepsynos Tapınağının güney ve güneybatı yönündeki sütunların ise yivsiz olduğu görülür. Bu da tapınağın hiçbir zaman bitirilemediği anlamına gelmektedir.Tapınağın inşaasına MS .Yüzyılda başlanmıştır.

Tapınak dışında ören yerinde, tiyatro, şehir surları, sütunlu cadde, nekrapol alanlarını da görmek mümkün ama bu alanlar henüz planlı bir geziye uygun değil.


Euromos Antik Kenti’nde yapılan kazılar kentte yaşamın MÖ VI. Yüzyıldan beri var olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kent antik çağda Mylasa’dan sonra bölgenin en önemli yerleşim yeri olarak kabul edilmiştir.

Romalı yazar yaşlı Plinius tarafından “Eurome” olarak adlandırılan kent, daha erken dönemde Kyromos, Hyromos ve Hellenistik Dönem’de de kullanılmış olan Europos isimleriyle de anılmıştır. Kent özellikle Roma imparatorluğu döneminde gelişmiş bağımsız bir kent halini almıştır.

ULAŞIM
Milas Bodrum yolunda ilerlerken Selimiye mahallesi çıkışından yaklaşık 1 km. sonra solda tapınak dikkati çekecektir. Ana yola çok yakın olduğu için ulaşım kolay. Kenti işaret eden küçük bir tabela da mevcut. Müze kartı olmayanlar 5 TL gibi küçük bir ücretle gezebiliyor.














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER