BURDUR DOĞA TARİHİ MÜZESİ


Burdur Doğa Tarihi Müzesi  Kavaklı Rum Ortadoks Kilisesi’nin restore edilmesi ve müze amaçlı kullanılmaya başlamasıyla hayata  geçirilen yeni müzelerdendir. Zaten müzeyi bulabilmek için genellikle “eski kilise” diye sormanız gerekiyor.Daha çok tanınıyor çünkü.


Müzede  Burdur’un Kemer İlçesi Elmacık Köyü’nde yapılan fosil kazılarında ortaya çıkan dev bir güney filine ait iskelet (maketi oluşturulmuş ama gerçek fosiller de parça parça sergileniyor) ile tarih öncesi canlılara ait kalıntılar sergilenmektedir. Zafer Sokak’ta bulunan müzede, Prof. Dr. Nurfettin Kahraman tarafından Elmacık Fosil Yatağı’nda 2006-2010 yıllarında yapılan paleontolojik kazılarda elde edilen Göller Yöresi fosilleri, yaşayan mevcut türler ve kayaçlar sergileniyor. Elmacık Fosil Yatağı’nda kazılar sonucunda fillerin ataları Mastodonlar, atların ataları Hipparionlar, Rhinoceroslar ve kunduzlar gibi 13 makro tür saptandı. Jeoloji tarihi boyunca yaşamış en büyük fil türü olan Afrika kökenli “Güney Mamutu”na (Mammuthus meridionalis) ait 3.2 metre uzunluğunda ve yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki tam savunma dişi ile kürek kemikleri müzenin en gözde eserleri arasında. Savunma dişinin yaşının beş altı milyon yıl olduğu sanılıyor. Savunma dişi, daha önce Çin’de bulunan 3 milyon yıllık savunma dişinden eski olmasıyla önem kazanıyor.



Müze Kış aylarında 17.00 a kadar, yaz aylarında 19.00 a kadar ziyarete açık. Giriş ücreti 5 TL ve Burdur Müzesine bağlı olduğu için müze kart geçerli.Müze gezisinin sonunda görevlilerce kısa bir video gösterisi de yapılıyor.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER