BURDUR ARKEOLOJİ MÜZESİ


Geçmişi Tarih öncesi (Prehistorik) çağlara kadar inen Burdur yöresi  antik çağda Pamphylia,Likya ve Karia gibi dönemin önemli uygarlıklarına komşu olmuş, Pisidia bölgesinin de merkezinde yer almıştır.



Bu nedenle Burdur yöresinde zengin prehistorik ve klasik dönem arkeolojik eserler yoğun olarak görülmektedir. Bu eserlerin korunması ve sergilenmesi amacıyla Burdur’da 1950 li yılların ortasından itibaren müze kurma çalışmaları başlatılmıştır.

Özellikle Hacılar Höyüğü kazıları ve buradan çıkarılan eserler müze ihtiyacını zorunlu hale getirmiş ve 1963 yılında ilk defa Burdur’da müze resmen kurulmuştur.



Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi’nin ayakta kalan tek yapısı olan kütüphane binasında toplanarak koruma altına alınmış ve böylece müzenin ilk çekirdeği oluşturularak, Burdur Müzesi’nin teşhir salonları ilk defa 12 Haziran 1969 yılında ziyarete açılmıştır.

Burdur Müzesi günümüzde sık ziyaret edilen müzelerdendir. Başta Hacılar Höyüğü ve Sagalassos Antik Kenti kazılarında ortaya çıkarılan eserler müzenin temelini oluşturmaktadır. Özellikle Sagalassos’ta ortaya çıkarılan dev heykeller ziyaretçilerde hayranlık uyandırmaktadır. 


Burdur merkezde tabelaları takip ederek kolayca ulaşılabilen müze haftanın her günü ziyarete açık ve müze kartı olmayanlar için 5 TL’ye gezilebiliyor. Burdur’a gelmişken yakınında bulunan  Burdur Doğa Tarihi Müzesi, İnsuyu Mağarası ve Sagalassos’ta mutlaka gezilmeli.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER