PADİŞAH TÜRBELERİ; II.BAYEZİD TÜRBESİ


Sultan II.Bayezid Türbesi (Eminönü)

8.Osmanlı Padişahı olan Bayezid 1447 yılında Dimetoka’da doğmuş, babası Fatih’in ölümünden sonra 1481’de padişah olmuş ve 1512’de ölmüştür.Doğum tarihi ve ölüm nedeni hakkında değişik bilgiler mevcuttur.


İstanbul’da Beyazıt semtinde bulunan yapı topluluğunun bir bölümünü oluşturan türbe, Bayazıt Camisi’nin güneyinde, dış avlusunda bulunmaktadır. Türbeyi II. Bayezid’in oğlu Yavuz Sultan Selim caminin Kıble yönündeki boş alana yaptırmıştır. Türbenin mimarı kesinlik kazanamamakla birlikte Mimar Hayreddin olduğu sanılmaktadır. Sultan Bayezid  Büyükçekmece yakınlarında ölmüş naaşı  İstanbul’a getirilerek kendi adına yaptırdığı camisine gömülmüştür. 26 Mayıs 1512’de ölümü dikkate alındığında türbenin de 1513 yılının sonlarında veya 1514 yılının başında tamamlandığı sanılmaktadır.


Türbe Klasik Osmanlı türbe mimarisi formunda, köfeki taşından sekizgen planlı olup, her kenarı 5.35 m. ölçüsündedir. Ayrıca alt pencerelerin üzerlerine madalyonlar içerisinde manzara resimleri yapılmış, yine madalyonlar içerisinde Esma-ül Hüsna’ya yer verilmiştir.



Sultan II. Bayazıt’ın sandukası türbenin ortasına tek olarak yerleştirilmiştir. Sanduka sedef kaplamalı bir şebeke ile çevrilmiştir. Bu sandukanın üzerinde sarı simlerle Maraş işi tekniğinde Sultan II. Bayazıt’ın doğum, cülüc, saltanat süresi ve ölüm tarihini içeren bir kitabe işlenmiş, bunun üzerine de celi-sülüs yazı ile Kelime-i Şahadet ve Kuran’dan alınma diğer bölümler işlenmiştir.

                                                     Selçuk Sultan Türbesi

Bayezit Türbesinin hemen yanı başında II. Bayezit’in kızı Selçuk Sultan’ın ve daha ilerisinde Tanzimat hareketinin öncüsü Mustafa Reşit Paşa’nın türbeleri vardır. Bu iki türbe arasında kalan boşlukta meydana gelen mezarlıkta saraya mensup kimselerin kabirleri bulunur. Taşlardaki kitabelerin çoğu manzumdur. Selçuk Sultan’ın türbesi de babasınınki gibi sekiz köşelidir. Bu küçük türbe sade fakat güzeldir. Yapıldığı çağa ait içinde hiçbir süsleme kalmamış olan bu türbe XIX. yüzyılın ikinci yarısında kalem işleriyle süslenmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER