NEDİR? NEREDEDİR? NASILDIR?

DOLMEN NEDİR?


                                                                 Dolmen


Dolmen nedir?

Taş Çağı mezarlarına verilen addır. Kel dilinde “Tolmen” yani “Taş Masa” kelimesinden türemiştir.
Dolmenler genel olarak ikisi dikine, biri de bunların üstüne konmuş üç büyük taştan meydana getir. Dikine olan taşları ikiden fazla olan dolmenlere de rastlanmıştır.

Mezar olarak kullanılan bu anıtlar önceleri 2.4 m yükseklikte ve 4 m2’lik bir odacık görünümündeyken sonraları yan yana sıralanmış dolmenlerden oluşan bir kapalı yol durumuna getirilmiştir. Galeri biçiminde olanların uzunluğu 25 m’yi bulur.

Ülkemizde yaygın olarak Trakya'da görülür ve yörede "Kapalıkaya" olarak tanınırlar. Yapılan araştırmalarda Trakya’da yüzden fazla dolmen tesbit edilmiştir.

Genel düşünceye göre, Trakya dolmenlerinin Son Tunç Çağı bitimiyle, İlk Demir Çağı başlarına tarihlendiği, ancak bunların bazılarının kullanımının M.Ö. 8-7. y.y.'a kadar sürdüğü şeklindedir.

Resim Hacılar Dolmeni

Türkiye Trakyası’nda ilk dolmen kazısı Edirne Müze Müdürlüğü tarafından 1983 yılındı gerçekleştirilmiştir.Lalapaşa ilçesi’ne bağlı Hacılar sınır köyünde bulunan dolmen, kazısı yapıldıktan sonra müze bahçesine taşınarak burada sergilenmeye başlanmıştır.

                                                            Hacılar Dolmeni Edirne

MİMAR SİNAN TÜRBESİ


Büyük usta Mimar Sinan’ıntürbesi, Süleymaniye’de, İstanbul Müftülüğü’nün sütunlu kapısından çıkınca hemen solda, Fetva Yokuşu ile Mimar Sinan Caddesi’nin kesiştiği köşede yer alır.  Mimar Sinan 1556 yılında Süleymaniye Külliyesi’ni tamamladıktan sonra 1588 yılında bu türbesini kendi yaptırmıştır. Türbenin yanında bulunan Mimar Sinan’ın evi ile sıbyan mektebi günümüze ulaşamamıştır.



DOLMABAHÇE SAAT KULESİ


Dolmabahçe saray kompleksinin bir parçası olarak saray ile Bezm-i Alem Valide Sultan Camii arasında inşa ettirilmiş kule.

Sarayın yapımından sonra II.Abdülhamit tarafından Balyan ailesine yaptırılmıştır.Yapımına 1890 yılında başlanmış ve 1894 yılında tamamlanmıştır.


Yapıldığı dönemde halkın en çok kullandığı meydana dikilen saat kulesi günümüzde de en çok ziyaret edilen en çok fotoğraf çektirilen İstanbul’un sembollerinden biri durumundadır.


Dört katlı olarak inşa ettirilen kulede Barok ve Ampir mimari uslupları kullanılmıştır.Fransa’dan getirilip kulenin dört bir tarafına yerleştirilen saatler bugün da çalışır durumdadır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER