KONAK YALI CAMİİ İZMİR


İzmir Konak Meydanı’nda saat kulesinin hemen karşısında hükümet meydanının önünde yer alan küçük ama oldukça ilgi çekici bir cami bekler ziyaretçilerini.


Tek kubbeli ve tek minareli Konak Yalı Camii özellikle dış yüzeyini kaplayan firuze çinileriyle dikkat çeker. Bu çiniler 19. YY Kütahya çini geleneğinin en güzel örneklerini sergiler.Sekizgen mimariye sahip cami İzmir’in en zarif camilerindendir. Camiye “Yalı” isminin verilmesi yapıldığı yıllarda deniz kenarında olmasından kaynaklandığına dayandırılır.Yapıldığı dönemde yanında bir medresenin de inşa edildiği ancak bunun günümüze ulaşmadığı sanılmaktadır.


Yalı (Konak) Camii, Mehmet Paşa kızı Ayşe Hatun tarafından 18.yüzyılda (1754 yılı) yaptırılmıştır. Mimarisinde ağırlıklı olarak kesme taş kullanılmıştır.

Yalı Cami'nin en dikkat çekici özelliği ise minyatür yapısı. Büyüklükleriyle  tanınan tarihi camiler içinde küçük yapısı ile dikkatleri üzerinde toplayan Yalı Cami, "minyatür" olarak nitelendirilebilecek küçük bir cami.


Konak Yalı Camii’nin yanında İzmir’in meşhur saat kulesini ve İzmir’in işgali sırasında ilk kurşunu atan Hasan Tahsin anıtını da görebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER