AZİZ MAHMUD HÜDAYİ TÜRBESİ


Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri’nin türbesi Üsküdar’da Doğancılar semtinde bulunuyor. İstanbul Üsküdar'da vapur iskelesinden dikine istikamette Üsküdar içlerine doğru yürüdüğünüzde Aziz Mahmud Efendi Sokak'ta  Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi ve Hüdayi Camii’ni görürsünüz.Üsküdar meydana çok yakın olması sebebiyle ulaşımı çok kolaydır.Türbe ve cami İstanbul’un en sık ziyaret edilen önemli kültür ve dini merkezlerinden birisidir. Türbe  1589-1598 yıllarında yapılmıştır.


Aziz Mahmud Hüdayi Kimdir?

Celveti tarikatının kurucusu olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Osmanlı devri İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Asıl adı Mahmûd’dur. “Hüdâyî” ismi ve “Azîz” sıfatı kendisine sonradan verilmiştir. 1541 yılında Şereflikoçhisar’da doğan Aziz Mahmud Hüdâi Hazretleri, Anadolu’da yetişen büyük velilerden birisidir. Çocukluğu Sivrihisar'da geçmiştir. O, bir asra yakın ömür sürmüş ve sekiz pâdişâh devrini idrâk etmiş bir gönül sultanıdır. Asrında, gerek eserleri, gerekse sohbet, irşâd, vaaz ve nasîhatleri ile ümmet için bir feyiz kaynağı olmuştur .Anadolu’nun çeşitli illerinde dğişik görevlerde bulunduktan sonra , üstâdı Üftâde'nin vefatından sonra Şeyhülislâm Hoca Sâdeddin Efendi'nin delâletiyle İstanbul'a yerleşti.



O'nun Üsküdar'da kurduğu dergâh, kısa zamanda her tabakadan insana hitab eden mâneviyat ve irfân mektebi hâline gelmiştir.


1628 yılında İstanbul’da vefat eden Aziz Mahmud Hüdâi Hazretleri Üsküdar’daki türbesine gömülmüştür.

Hüdayi Hazretleri’nin sevenlerine ettiği dua oldukça ünlüdür;

“Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir… Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!..”





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER