AYASOFYA PADİŞAHLAR TÜRBESİ


Ayasofya Müzesi’nden Topkapı Sarayı’na doğru giderken sol tarafta Ayasofya Padişahlar Türbesi dikkati çekecektir. Girişin ücretsiz olduğu mekanda II.Selim’den  III.Murad’a, III.Mehmed’ten I.Mustafa’ya değişik dönem Osmanlı padişahlarının, şehzadelerinin ve padişah ailelerinin sandukalarının bulunduğu türbeler yer almaktadır. Fetihten sonra Osmanlılar için büyük önem verilen Ayasofya Camii’nin yakın çevresi bir dönem padişahlar için özellikle türbelerini yaptırdıkları mekan olmuştur.


Türbe girişinde ilk karşımıza çıkan Mimar Dalgıç Mehmed Ağa tarafından yapılan III. Mehmed Türbesi olacaktır. İki kısımdan oluşan ve içi İznik çinileriyle süslü türbede III.Mehmed dışında Sultan I.Ahmed’in annesi, şehzadeleri, kızları ve Osmanlı hanedanından bazı şahsiyetlerin sandukaları vardır.

                                                               III.Mehmed Türbesi




Ardından Sultan II.Selim’in türbesi yer almaktadır.Bu türbe 1577 yılında Mimar Sinan tarafından Ayasofya haziresine yapılan ilk türbedir.Türbe İznik çinisi kitabesi ve panolarıyla şahaserdir. II.Selim’in dışında eşi Nurbanu Sultan,şehzadeleri, kızları ve Sultan III.Murad’ın çocukları gömülüdür.


                                                            II.Selim Türbesi




Sonraki türbe Sultan III.Murad’ındır. İnşası Mimar Davud Ağa tarafından başlanmış onun ölümü üzerine Dalgıç Mehmed Ağa tarafından 1599’da tamamlanmıştır. Dıştan sade görünümlü, içte ise mercan kırmızısı İznik çinileriyle süslüdür.Sultan III.Murad, eşi Safiye Sultan, şehzadeleri ve kızları gömülüdür.

                                                        III.Murad Türbesi



Yanında 16.YY sonlarında Mimar Sinan tarafından yapılan Şehzadeler Türbesi yer almaktadır.Burada da Sultan III.Murad’ın 4 şehzadesi ve 1 kızı gömülüdür.

                                                       Şehzadeler Türbesi

Son türbe Ayasofya’nın eklentilerinden vaftizhane binasına yapılan daha sade görünümlü Sultan I.Mustafa ve Sultan İbrahim Türbesi’dir.1639 yılında Sultan I.Mustafa ölünce vaftizhane türbeye çevrilmiştir.1648’de ölen Sultan İbrahim’de buraya gömülmüştür. Burada da padişah şehzadeleri ve kızları gömülüdür.

                                         Sultan I.Mustafa ve Sultan İbrahim Türbesi



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER