GÖYNÜK



Bolu’nun tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken küçük ilçesidir Göynük.

Diyar-ı Akşemseddin olarak adlandırılan Göynük özellikle 20. Yüzyıl başlarına tarihlenen geleneksel Türk evleriyle ünlenmiştir. Bugün sahip olduğu 158 adet sivil mimari eseriyle “Kentsel Sit Alanı” ilan edilmiştir.

İstanbul yönünden gelenler Sakarya’nın Taraklı ilçesinden sonra 29 km, Ankara-Bolu istikametinden gelenler Mudurnu’dan 48 km sonra Göynük’e ulaşır. Yol asfalt ve oldukça düzgündür.Göynük tabelasını gördükten sonra bir süre “nerede bu ilçe” diye arar ziyaretçiler. Bu araştırma yolun sonunda vadi içinde bembeyaz evleriyle muhteşem Göynük manzarasıyla biter.


Küçük bir yer Göynük.Nüfusu 4 bini ancak geçebilen ilçe bir iki saatte yürüyerek bile gezilebilir.Ama güzelliklerin farkına varmak, orada zamanı dolu dolu yaşamak için bir günü ayırmak gerekir. Çünkü bu küçücük Göynük içinde koca bir tarih barındırıyor.

Göynük’te ne yapmalı?

·    Göynük evleri,  Göynük ülkemizin tarihi dokusu bozulmamış ender Osmanlı kasabalarından biridir.Göynük evleri 20. Yüzyıl başlarına tarihlendirilmektedir.Evler genellikle zemin kat üzerinde 1 veya 2 katlı inşa edilmiş. Çoğu beyaz badanalı, kapı ve pencere kenarları kahverengi ve siyah renkle tamamlanmıştır.Pencereler küçük boyutlu ve çok sayıda planlanmıştır.




Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin için 1464 yılında yaptırdığı türbedir.Türbe Akşemseddin Parkı yanında Gazi Süleyman Paşa Camii’nin bitişiğindedir. Altıgen yapıya sahip türbede Akşemseddin Hazretlerinin sandukasının yanında oğulları Sadullah ve Emrullah çelebilerin sandukaları da yer alır.





·     Gazi Süleyman Paşa Camii, 1331-1335 yılları arasında Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır.Tek minareli ve tek şerefeli cami yöredeki ilk ve en sağlam Osmanlı eserleri arasında gösterilir.Caminin yakınında aynı adı taşıyan hamam yer almaktadır.


·     Zafer Kulesi, Göynük’ün simge eserlerindendir ve ilçenin her tarafından görülür. 1923 yılında cumhuriyet döneminin ilk kaymakamı Hurşit bey tarafından yaptırılmıştır. Altıgen taş zemin üzerine üç kat ahşap olarak inşa edilmiştir. Kuleye kadar araç yolu yok. Ancak yorucu bir tırmanma yoluyla ulaşılabiliyor.


Göynük’ün tarihi güzellikleri yanında Çubuk Gölü ve Sünnet Gölü gibi küçük ama harika manzaralar sunan heyelan set gölleri de gezilebilir.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER