ÇUBUK GÖLÜ GÖYNÜK


Bolu Batı Karadeniz’in göller yöresi gibidir. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan şehirde yaşanan depremler, yer şekillerinin özelliği ve iklim şartlarına bağlı olarak sık sık heyelanlar yaşanmıştır. Bu olaylar sonucunda da Yedigöller, Abant, Sünnet ve Çubuk Gölleri gibi çok sayıda heyelan set gölü oluşmuştur.


Çoğu küçük ama her mevsim ziyaretçilerine harika manzaralar sunan göllerdir bunlar.Örneğin bir sonbahar gölüdür Yedigöller. Abant belki de en çok bilinen en çok gezilendir.


Bolu’nun Göynük ilçesi yakınlarındaki Çubuk Gölü bunlar arasında az bilinip gezilenlerdendir. O nedenle yolunu girişini bulmak biraz zordur. Ama göle ulaşıldığında ziyaretçilerine sunduğu harika manzarası zorlukları unutturur.



Göynük’ten Bolu yönüne giderken yaklaşık 4 km sonra solda küçük bir tabela yolu gösterir. Buradan da 6 km sonra ziyaretçileri önce kaderine terk edilen yel değirmenleri sonra da Çubuk Gölü’nün güzel manzarası karşılar.


Çubuk Gölü, Kayabaşı Tepesi'nden inen heyelanın genişleyen vadiyi tıkaması sonucu oluşmuştur. Göl, 15 hektar büyüklüğünde olup deniz seviyesinden 1150 metre yüksektedir. Kıyısında Gölbaşı Mahallesi vardır. Göl ortalama 13 metre derinliğindedir. Gölde sazan ve alabalık başta olmak üzere zengin bir tatlı su balığı potansiyeli vardır.Çubuk Gölü her mevsim farklı güzellikler sunmaktadır. Tabii bu güzelliklerin başında insanı hayallere daldıran yel değirmenleri gelmektedir.


Yel değirmenleri 2005 yılında “Rüzgarlıbahçe” dizisinin platosu olarak hazırlanmış, dizi pek tutmayınca 4-5 bölüm sonra çekimleri sonlanınca değirmenler de kaderine terk edilmişlerdir. Birbirine yakın konumlarda sıralanan değirmenler iki katlı olarak inşa edilmiş içlerinde şömine pervanelerin dönmesini sağlayacak düzenekler, oturma alanları hatta konaklama alanı gibi her şey düşünülmüş. Sonraki yıllarda işletme amacıyla kiralanmıştır. Ancak bu fikir de henüz hayata geçirilmediği için bu güzel yapılar bozulmaya yıkılmaya başlamıştır.

Çubuk Gölü’nün kıyısında Gölbaşı Mahallesi yer alır, ayrıca isteyenler için restoran, kafe gibi tesis mevcut. Göl çevresi araçla ya da yürüyerek dolaşılabiliyor.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER