ADİLE SULTAN KASRI


1970 lerin ortasından itibaren hayatımızda bir “Hababam Sınıflı” yıllar başlamıştı. Hangimiz defalarca izlemedik ki? Sanki bizlerden  biri olan kahramanlarını rollerini repliklerini ezberlemedik ki? 40 yılı geçkin süredir Mahmut Hoca, Damat Ferit, İnek Şaban, Güdük Necmi, Domdom,Tulum Hayri, Hafize Ana olduk. Hatta yıllardır filmdeki sanatçılarımızı bilinen adlarıyla değil bu filmlerdeki lakaplarıyla tanıdık andık.




 Yıllar içinde Adile Naşit’le başlayan, Kemal Sunal’la devam eden ve yakın zamanda da Tarık Akan’la içimizi yakan kahramanlarımızı ebediyete uğurlama gerçeğiyle yaşar olduk. Bunlar ilk akla gelenleri, kimbilir “Hababam Sınıfının” hangi isimsiz elemanları sessiz sedasız gidiverdi aramızdan.


Böyle bir zamanda hayatımızın bu özel insanlarını yad etmenin, onlarla tekrar bir arada olduğunu hissetmenin en güzel yolu sanırım bu film serisinin çekildiği mekanları gezmek olurdu. Böyle yaptık.


Hababam sınıfının ilk dört filmi (1975-1976-1977-1978) Üsküdar’daki Adile Sultan Kasrı’nda çekilmiştir.


Adile Sultan Kasrı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, bugün Validebağ korusu içinde yer alır. Sultan Abdülaziz tarafından küçük kız kardeşi Adile Sultan için 1853 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Nigoğos Amira Balyan’dır.




Dikdörtgen planlı yapının ön ve arka girişine çift kollu görkemli merdivenlerden ulaşılır. Kasrın birinci ve ikinci katlarında büyük orta sofa-salon bulunmaktadır. Giriş, gerek birinci katta, gerekse ikinci katta sahanlığa açılmaktadır. Bu mekânlar, sofadan üç basamak ve korkuluklarla ayrılmıştır. Baş oda, büyük odalar ve servis-bekleme mekânlarıyla bağlantılıdır.

Günümüzde öğretmen evi olarak kullanılmaktadır.Hababam Sınıfı'nın anısına giriş katındaki  odalardan biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir.



Burayı ziyaret etmeyi planlarsanız hafta içi gitmeyi tercih etmelisiniz. Zira hafta sonu çocuk bahçesine dönüşmüş kalabalığına gürültüsüne rastlayabilir veya kendinizi bir düğün organizasyonunda bulabilirsiniz.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER