SALDA GÖLÜ



Göller Yöresi ve burada özellikle Isparta ve Burdur çevresi ülkemizin göl bakımından en zengin yeridir. Çoğu karstik veya tektonik-karstik kökenli çok sayıda göl sıralanmıştır yörede. Bunlardan bazıları özellikleriyle ve güzellikleriyle adından fazlasıyla söz ettirir.


Göller Yöresi’ndeki göller deyince ilk akla gelenlerdendir Salda. Ülkemizin en berrak gölü kabul edilir. Masmavi sularında gökyüzünün yansıması, beyaz kumsalı ve beyaz adaları hayranlık uyandırır. 184 metre derinliğiyle ülkemizin en derin ikinci hölü kabul edilir. (Son yıllarda 3-4 metre çekildiği ortaya çıkmıştır) Hafif tuzlu sularıyla yaz sıcaklarında yöre halkı için serinleme alanıdır.

Burdur’un Yeşilova ilçesinin 6 kilometre uzağında bulunur Salda.



Sudaki magnezyum sülfat kıyıda birikerek kendine has şekiller oluşturmaktadır burada. Hatta bu özgün şekillerin benzerinin Mars’ta görülebildiği, bu nedenle de gölün yabancı bilim uzmanlarınca incelendiği de anlatılır. Kıyıda beyaz kumsalın siyah kumlarla karışımı dikkat çekici görüntü oluşturmaktadır.

1989 yılından itibaren doğal sit alanı ilan edilmiş göl başta dikkuyruklar olmak üzere bazı kuşlar için kışlama görevi de görmektedir.


ULAŞIM

Salda Gölü’ne isterseniz Burdur-Yeşilova üzerinden, isterseniz  Denizli-Acıpayam yolundan ulaşabilirsiniz Benim tercihim Acıpayam yolu oldu, bu sayede günlük gezime Dodurgalar Keloğlan Mağarası ve kendine özgü mimarisi olan Yazır Camii’ni de ilave etme şansım oldu. 



Salda Gölü mükemmel görünümüyle karşınıza çıktığında solda Salda tabelasından girerek bir kilometre sonra en geniş beyaz kumsalların yer aldığı kıyıya ulaşıyorsunuz. Buradan yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Doğanbaba köyüne kadar  turlayıp manzaranın keyfini çıkarabiliyorsunuz.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER