KAPADOKYA GEZİ ROTALARI "ÇAVUŞİN HARABELERİ"


Çavuşin,Kapadokya yöresinin en eski yerleşim yerlerinden biridir ve Kapadokya gezilerinin olmazsa olmazıdır. Bu yörede mutlaka zaman ayırıp gezilmelidir.


Çavuşin harabeleri Göreme-Avanos yolunun 2. kilometresinde sağ tarafta hemen göze çarpmaktadır. Çavuşin deyince de muhtemelen 5. Yüzyılda yapılmış Vaftizci Yahya Kilisesi akla gelir.Çavuşin ve çevresi Hıristiyan dervişlerin ve topluluklarının yoğun olarak yaşadıkları yerlerden olmuştur. O nedenle de yakın çevrede 5 kilise kalıntısı daha  yer almaktadır.


Çavuşin’de ilk dikkati çeken terk edilmiş görünümündeki mağaralar ve evlerdir.Çavuşin çevresindeki mağara ve peri bacaları oyuklarında yerleşim Roma Dönemi’nde MS. 56 yılından sonra başlar. Bu tarihte bölgeye gelen Hıristiyan keşişler Roma askerlerinden kaçıp saklanmak için yöreye yerleşmeye başlamışlardır.Bu sayede mağaralar,kolay işlenebilen peri bacaları barınma amaçlı kullanılmaya başlamış, bazıları da ibadet yeri olarak düzenlenmiştir.


Yörede Bizans tarihi ise 4. Yüzyılda başlar. Bu dönemde keşişler Hıristiyanlık inançlarını rahatlıkla yaşamaya hatta yaymaya başlamışlardır. Hatta ileri ki yüzyıllarda İznik’te toplanan konsül Kapadokya Hıristiyan papazlarının görüşleri kabul görür. Bu yönde incil haırlanır. Bu durum Kapadokya Hıristiyanlarının etkisini, saygınlığını artırır ve yöreye hızlı bir insan göçü yaşanır.



Çavuşin’de gözünüz kesip patikalardan yukarı doru tırmanırsanız tepeden Kapadokya yöresinin eşsiz manzarasını hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Çavuşin Köyü’nde bugün görülen harabeler,kiliseler,mağara evler eski Çavuşin diye adlandırılan bölümdür. 1950 li yıllardan sonra bu alan terkedilmeye başlamış yeni Çavuşin oluşturulmuştur. 















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER