İSTANBUL CAMİLERİ; KÜÇÜK AYASOFYA CAMİİ "Aya Sergios ve Bachos Kilisesi"



İstanbul’da fetih sonrası kiliseden camiye dönüştürülen dini mekanlardan biridir.İstanbul ve Ayasofya kelimeleri birlikte kullanılınca tabii ki Ayasofya Müzesi akla geldiği için biraz arka planda kalan camilerdendir. Ya internet araştırması yapanların ya da benim gibi İstanbul’u adım adım gezmeye çalışanların dikkatini çekmektedir.


Küçük Ayasofya Camii bulunduğu semte adını veren o semtle özdeşleşen bir camidir halbuki. İstanbul'un Küçük Ayasofya semtinde bulunan  caminin aslı Bizans İmparatoru I. Jüstinyen ve karısı Theodora tarafından 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bachos Kilisesi adıyla yaptırılan kilisedir. Bu kilise İstanbul’daki en eski Bizans yapılarından biridir.İstanbul’un fethinden sonra Bizans kiliseleri sırasıyla camiye dönüştürülmüştür. Topkapı sarayı içindeki Aya İrini ve Fener’deki Kanlı Kilse (Moğolların Meryem Kilisesi) hariç bu dönem kiliseleri cami olmuştur. Aya Sergios kilisesi de 1497'de sultan II. Beyazıt Topkapı Sarayı Darüssaade ağası Hüseyin Ağa döneminde camiye çevrilmiştir.Hüseyin Ağa caminin güneyine bir medrese de yaptırmıştır. Ayrıca camii bahçesinde türbesi de yer almaktadır.



Bu arada kilisenin bir de yapılış hikayesi var; “Rivayete göre İmparator Anastasius’a karşı gerçekleştirilen bir komploda adı geçen Jüstinyen ve amcası Jüstin, idamdan, imparatorun rüyasına giren Aziz Sergios ve Aziz Bachios’un Anastasius’a, onların suikast ile bir ilgilerinin olmadığını söylemesi ile kurtulurlar. Amcasından sonra imparator olan Jüstinyen de, azizlere şükranının alameti olarak onların adına bir kilise yaptırır”

Kilise, Temelinde 3 metreye 1,8 metrelik blok taşlar kullanılan ender eserlerdendir. 8 köşeli ana kubbesi bulunmaktadır. Caminin iç kısmı sekizgen sütunlar ve 16 kemerden oluşmaktadır.



1648 ve 1763 depremlerinde büyük zararlar gömüş, yakınından geçirilen demiryolu yapımında da cami ve şadırvan gibi uzantılarına büyük zaralar verimiştir.1836 ve 1956 yılında büyük kapsamlı onarımlardan geçmiştir.Tarihi özellik taşıyan minaresi sonraki dönemlerde yıktırılmış,bugünkü minare 1955 yılında yaptırılmıştır.


Nerede

Adres: Küçük Ayasofya Mah., 34122 Fatih İstanbul

Ulaşım: Camii, Eminönü’nde Kadırga ve Cankurtaran arasındadır. Eminönü’nden kalkan birçok otobüsle buraya ulaşabilirsiniz.

Sultanahmet çevresi gezinizi yaparken, Küçük Ayasofya mahallesine çok kısa sürede yürüyerek de inebilir, 


bu arada eski evlerle dolu sokaklarda tarihi yaşayabilir,


İstanbul’un ünlü camilerinden Sokullu Mehmat Paşa Camii’ni de gezebilirsiniz.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER