IHLARA KANYONU (VADİSİ)


Coğrafyada kanyon “akarsuların kolay çözülebilen kayaçları derine aşındırmasıyla oluşmuş derin vadi” olarak tanımlanır. Güçlü ırmaklar tarafından oluşturulan kanyonlar dik ve sarp kenarlara sahiptir.



Türkiye’de  özellikle Antalya,Muğla,Uşak,Kastamonu gibi yörelerde mükemmel kanyon oluşumları görülebilir.Ancak  ülkemizde kanyon deyince ilk akla gelenlerden biri şüphesiz Ihlara Kanyonu (Vadisi) dur.Bir çoğumuz duymuşuzdur veya görmüşüzdür.



Ihlara dünyada içinde insan yaşayan tek kanyondur. Vadi Aksaray ili sınırları içindedir. Aksaray’a 40 , Güzelyurt ilçesine 7 kilometre uzaklığındadır.



Vadi Güzelyurt yakınlarındaki Ihlara köyünden başlar Selime yakınlarında biter.Vadinin birkaç girişi vardır ama alışılmış rotası Güzelyurt ilçesi yakınlarından giriş yapıp, Melendiz Çayı boyunca yaklaşık 4 km yürüyerek Belisırma Köyü yakınından çıkmaktır. Yaklaşık 14 km uzunluğa sahip kanyonun çoğunlukla tercih edilen rotası budur.Yer yer 100 metreyi geçen sarp vadi kenarları arasında yapılacak yürüyüş hem çok ilginç coğrafi şekilleri görebileceğiniz, Melendiz Çayı’nın sesiyle yüzlerce yıl vadi içinde saklanan veya yaşamak durumunda kalan insanları hayal edebileceğiniz keyifli bir yürüyüş olacaktır.



Vadinin her iki yamacında da bu insanların yaşam izlerini sıkça göreceksiniz. Kiliseler, manastırlar, şapeller, mağaralar,güvercinlikler her yerde.


Ihlara Vadisi Hasandağı’ndan çıkan lavların oluşturduğu kalın tabakanın milyonlarca yıl boyunca Melendiz Çayı tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.


Ihlara Vadisi’ndeki kiliselerde yoğun yaşamın 6. yüzyılla 13.yüzyıl arasında olduğu anlaşılmaktadır. Vadi içinde gezilebilen ve tarihi tespit edilen ondan fazla kilise bulunmaktadır.Bunlardan özellikle Ağaçaltı,Pürenliseki,kokar,Yılanlı,Sümbüllü kiliselerin resimleri oldukça iyi korunmuştur. Güzelyurt yönündeki girişten girip 180 den fazla basamağı göze alıp vadiye inişte ilk karşılaşacağınız kilise Ağaçaltı kilisesi oluyor.


Ardından Melendiz Çayı boyunca güzel bir yolculuk bekliyor. Bazen kendinizi suyun sesine kaptırarak, bazen sağda solda gördüğünüz şekilleri resimleyerk ama çoğunlukla kafanız yukarıda vadinin iki yamacını izleyerek yürüyüşü tamamlıyorsunuz.Belisırma Köyü yakınlarındaki çıkışın ardından dinlenme yeme içme için de güzel tesisler kurulmuş.
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER