KÜÇÜK AYASOFYA/GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ VİZE



Ülkemizin bir çok yerinde rastlanan kilise camilerdendir.Küçük Ayasofya M.S. 6. Yüzyılda imparator Jüstinyen döneminde bazilika tarzında yapılmıştır. Bizans mimarisinde az rastlanır mimari özelliklerdeki yapı taş ve tuğla duvarlara karşılık üç apsisli kilise ahşap bir çatı ile kaplıdır. Buna karşılık Osmanlı dönemine ait kalem işleri ve suluboya süslemelere rastlanmaktadır.



“Vize Ayasofyası “olarak bilinir. Vize Ayasofyası, Bizans sanatı tarihi için önemli bir eserdir. Altta bazilika ve üstte Yunan haçı olmak üzere iki ayrı plan tipinin bir arada kullanılması ile oluşturulmuş sıra dışı bir mimari düzene sahip olan yapı, Bizans İmparatorluğu’nun başkentine yakın tek örnek olması dolayısıyla da öne çıkar. Kilise Osmanlı egemenliği döneminde Gazi Süleyman Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür.


Uzun süre cami olarak faaliyetini sürdürmüş, 2007-2008 yıllarında son bir restorasyondan geçirilmiştir. Günümüzde daha çok ziyaret amaçlı kullanılmaktadır.


Ulaşımı kolaydır. İstanbul’a yaklaşık 150 km mesafedeki Vize’ye ulaşıp meydandan Hisartepe’ye çıkarken solunuzda  camiyi göreceksiniz. Günümüzde Vize denilince ilk akla gelen ve en çok ziyaret edilen yer olmasına rağmen caminin kilitli olduğunu göreceksiniz. Hemen vazgeçmeyin cami kapısında görevlinin telefon numarası var arayınca anahtarın yerini söylüyor, açıp rahat rahat geziyor ve kilitleyip çıkıyorsunuz.Cami bahçesinde yıllanmış ağaçların altında biraz soluklanmayı unutmayın.

                                                       Vize Kalesi


                               Roma Tiyatrosu

Camiden sola doğru Arnavut kaldırımı kaplı sokakta çok kısa bir yürüyüşten sonra Vize’nin en yüksek noktasına ;Hisartepe’ye ulaşacaksınız. Burada Vize Kalesi’nden günümüze kalan az bir kalıntı var.Vize’ye gelmişken Vize Kalesi’nde soluklanmak ve Trakya’nın tek amfi tiyatrosunu gezmek gezinize keyif katacaktır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER