GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ KAPADOKYA


Göreme Kapadokya yöresinin şirin ve küçük bir beldesi. Mağara otelleri, pansiyonları, kafe ve restaurantlarıyla tamamen turizme adanmış bir belde. Tabii bunda açık hava müzesi sınırlarında yer alan eşsiz peri bacaları, kilise, manastır ve şapellerle kayalara oyulmuş barınaklar önemli etken.


Burası Kapadokya yöresinin en eski ve en etkin yerleşim alanlarından olmuş.Yaklaşık bin yıl boyunca (M.S IV. Yüzyılla XIII. Yüzyıllar arası) yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği yapmış. Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor, aynı eğitim sistemi daha geç tarihlerde Soğanlı, Ihlara, Açıksaray’da da görülmüş.




Hemen girişten itibaren düzenlenmiş gezi güzergahı boyunca sizi bir çok kilise ve manastır karşılıyor. Bu kiliselerin başında; Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise geliyor ve gezilebiliyor.


Kiliselerde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemeler ortaya çıkarılan ilk boya katmanlarında görülebilirken, daha sonraki tarihlerde yapılan freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri betimliyor.






Yalnız gerek fresklere zarar verildiği için gerekse yoğunluğu önleme açısından kiliselerde fotoğraf çekmek kesinlikle yasak.


Kiliselere yaptığınız gezi arasında muhteşem vadi manzaraları da size eşlik ediyor.Güvercinliklerle süslü vadilerde dev peri bacaları, içleri oyularak barınak olmuş volkanik kayalar hem müthiş görünüm sunuyor hem de fotoğraf meraklılarına mükemmel kareler sunuyor.

Vadilerde yer alan kaya blokların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş.


Göreme Açıkhava Müzesi 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Göreme açık hava müzesini doyasıya gezmek için 3-4 saatlik bir zaman dilimini ayırmalısınız. Hele hafta içi ve mevsimi de uygun olursa sakin bir ortamda gezmek daha keyifli olacaktır.

Müze kartı olmayanlar için burayı gezmek biraz pahalı sayılabilir. 30 TL. 














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER