ÇENGELKÖY BİR MASAL


Çengelköy ismi kimimizde hemen  badem salatalığı çağrıştırır, kimimizde de yıllar önce büyük etki bırakan “Süper baba” dizisini hatırlatır.

Çengelköy Anadolu yakasının mütevazi semtlerindendir. Günümüzde kah Kuleli Askeri Lisesi’yle kah asırlık çınarların boy gösterdiği Çınaraltı kafesiyle, kimi yıkılmaya terk edilmiş tarihi konakları, Sadullah Paşa Köşkü, özellikle akşama doğru harika boğaz manzarası ve yukarıda bahsettiğim badem salatalığı ile meşhurdur.

Çoğu zaman bir saatte sokaklarını dolaşır sonra kıyıda çay kahve keyfi yaparsınız.


Ulaşımı kolaydır; ister kendi arabanızla gidersiniz, Avrupa yakasındaysanız isterseniz gemi ile geçersiniz.

Ne yapabilirsiniz Çengelköy’de;
·         Sessiz sakin sokaklarında gezer tarihi evleri resimlersiniz



·         Kıyıya iner “Süper babayı, Nihat’ı “yad edersiniz.


·         İskelesine doğru yürür Sadullah Paşa Yalısını,Abdullah Ağa Yalısını, Boğazı,Avrupa yakasını izler kafa dinlersiniz



·         Hafta içi ise Tarihi Çınaraltı kahvesinde asırlık çınarlar altında çayınızı yudumlarsınız.


·         Zamanınız varsa ve gerekli izni alırsanız Kuleli Askeri Lisesi Müzesi’ni gezersiniz.


Bu arada Polis Karakolu önünde bir bölümü toprak altında kalmış, kurnası yok olmuş bir çeşme dikkatinizi çekecektir.Yanından geçip gidilen bu taş yılların rekabetinin bir sembolüdür aslında. Hani günümüzdeki derbilerinin temeline benzetelim, Osmanlı zamanında savaşçıların kurduğu "Lahanacılar" ile "Bamyacılar" adlı 2 takım varmış. Hatta savaş oyunları tarzındaki yarışlarda, III. Selim Lahanacılar II. Mahmut ise Bamyacılar taraftarıymış.Bamyacılar kırmızı, lahanacılar yeşil kadifeden yapılan giysilerle meydanlarda boy gösterir. Bu iki spor takımının karşılaşmaları bugünün Fenerbahçe ile Galatasaray rekabeti kadar o dönemde ilgi görür. Zamanla Lahanacılar Anadolu halkını, Bamyacılar ise sarayı temsil eder. İstanbul'un boğaza hâkim noktalarından biri olan Lahana Çeşmesi de günümüzdeki haliyle kaderine terk edilmiş durumda. Çengelköy Karakolu'nun önündeki Lahana formunu taşıyan çeşme, kentte bulunan anıt eserler konusunda sütun çeşme tarzında türünün son örnekleri arasında yer alıyor. 2008 yılında İSKİ önderliğinde yapılış hikâyesi, mimari yapıları, hat ve tezhip sanatlarının icra edildiği zarafetleriyle İspanya'nın Zaragoza kentinde düzenlenen Expo'da 'Hayat İçin Çeşmeler' başlığıyla dünyanın beğenisine sunulan sekiz tarihi İstanbul çeşmesinden biri olmuş.



Çengelköy hakkında kısa bir bilgi isterseniz;

Üsküdar’a bağlı bir semt, Vaniköy ile Beylerbeyi arasında yer alıyor. Semtin ismi hakkında çeşitli rivayetler var. Kimi Sultan Mehmet'in denizden çıkardığı çengelden dolayı da köye “Çengelköy” adını verdiğini söylüyor, kimi  köyde bulunan çengeller ve çengel ustaları sebebinden değil; köye yerleşerek cami yaptıran Çengeloğlu Tahir Paşa'nın adından ileri geldiğini anlatıyor. Evliya Çelebi’nin (17. asır) yazılarına baktığımızda da harap olmuş, daha sonradan köylüler tarafından onarılmış olan köyün ismi “Çengelköy” olarak geçiyor.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER