ALAADDİN CAMİİ SİNOP


Sinop il merkezinde, bu şehri ziyaret edenlerin listelerine mutlaka aldığı yerlerdendir.. Sinop küçük bir şehir merkezi olduğu için camiyi bulmak ve gezmek çok kolaydır. Merkezde, Sakarya Caddesi üzerinde; Hükümet Meydanı'na yakın mesafededir.Sinop’un tarihi değer taşıyan camileri, türbeleri, Pervane Medresesi, kalesi ve tarihi cezaevi birbirine çok yakın konumlarda olduğu için kısa sürelerde rahatlıkla gezilebilir


Alaaddin Camii şehirdeki Selçuklu dönemi eserlerindendir.Aynı zamanda Kuzey Anadolu’daki en büyük Selçuklu camisi olarak kabul edilir.Kayıtlarda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’a ait olduğu yazılı bulunan bu caminin, Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra yapılmış olduğu sanılmaktadır.



Uzun saf tutmaya elverişli enine iç yapısı ve avlusuyla “Arap camileri sınıflandırmasına uygundur. Bu tür camiler Erken Dönem İslam Cami mimarisine dahil edilmektedir.Enine planlı olarak yapılan yapı 2 sahınlıdır. Halk arasında Uku Cami olarak ta adlandırılan yapı, 66 x 22 m ebatlarında, kuzey taraftan 12 m yüksekliğinde, 66 x 44 m ebatlarında büyük bir avlu ile çevrilidir.

Avluya 3 adet kapıdan girilmekte, cami iç kısmı ise 5 adet kapı ile avluya açılmaktadır. Caminin biri kasnağı daha yüksek olmak üzere ortasında 3 adet büyükçe; doğu ve batı taraflarında ise birer adet küçük kubbesi bulunmaktadır. Yapının geriye kalan diğer bölümlerinin üzeri ise çapraz tonozlarla örtülmüştür.



Mihrap: Mermerden yapılmış olup, Selçuklu tarzında girift süslemelere sahiptir. Bordürlerindeki kabartma zencirek motifleri diğer Candaroğlu mihraplarında da görülür. Mihrabı 3 taraftan Ayet-El Kürsi çevrelemektedir


Minber: Orijinal minberde yoğun girift bitkisel süslemeler bulunmaktaydı. Evliya Çelebi’ye göre bu minberin benzeri Bursa Ulu Cami’nin minberiydi. O da bir dereceye kadar benziyordu. Bu minber 1853 yılında caminin kubbesinin çökmesiyle parçalanmış ve parçaları İstanbul Çinili Köşk’e götürülmüştür. Şimdiki minber ise 19. yy’da ahşaptan yapılmıştır.


Cami, avlusuyla beraber en son 2008–2009 yılında onarımdan geçmiştir. Avlu kuzeydoğu köşesinde, içerisinde 11 adet sanduka bulunan Candar(İsfendiyar)oğulları Türbesi yer almaktadır.

Cami gezinizin ardından hemen karşısında yer alan Pervane Medresesi’nin bahçesinde demli bir çayla yorgunluğunuzu atabilirsiniz.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER