GİRİTLİ MAHALLESİ/GİRİTLİ RUM EVLERİ MUDANYA


Mudanya Giritli Mahallesi mutlu yüzlerin, tarih kokan ahşap evlerin, neredeyse hepsinin başında denizi görebileceğiniz sokaklarıyla ünlü bir mahalle.


Mudanya İskelesi’nden sağa doğru kıyı boyunca  yürüdüğünüzde önce Mudanya Mütareke Meydanını göreceksiniz (Tabii buraya geldiyseniz Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni de mutlaka gezmelisiniz). Mütareke meydanından başlar Giritli Mahallesi.


Mahalle denize paralel uzanan üç cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan oluşuyor. Çoğunluğu orijinalliğini koruyan evlerin hepsinin kapısından denizi görmeniz, serin poyrazı içinize çekmeniz mümkün.



Evlerin çoğunluğu iki katlıdır ve ahşaptır.Halk arasında Giritli Mahallesi olarak anılan mahallenin günümüzdeki adı Halitpaşa Mahallesi’dir.

Gelelim mahallenin hikayesine. Kurtuluş Savaşına kadar Rumların yaşadığı yerlerdenmiş burası. Mahallenin planını da İtalyan mühendis Piçiretu çizmiş. Lozan Barışı sonucunda yaşanan mübadele sırasında buradaki Rumlar Yunanistan’a, Girit’teki Türkler de bu mahalleye yerleşmiş. Bundan dolayı Giritli Rum Mahallesi olarak adlandırılmaktadır.



Giritli Mahallesini gezdiyseniz tarihi Alay Kahvesinde yorgunluk çayınızı içmeyi,


Ve Mudanya Mütareke Evi Müzesi'ni de gezmeyi unutmamalısınız.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER