İSTANBUL'DA MUTLAKA GEZİLMESİ GEREKEN MÜZELER




Bir dünya şehridir İstanbul, bir kültür başkentidir. İki büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, yıllarca üç büyük dinin insanlarının harmanlandığı yer olmuştur. Tabii böyle bir şehrin birçok yeri açık hava müzesidir, tarihi ve kültürel  varlıklarla doludur.Gezmek için günlerinizi ayırsanız da doyamazsınız yine aklınızda “şuraya da gitse miydim” eksikliği kalır.

Müzeler şehridir İstanbul aynı zamanda. Öyle böyle değil bu müzelerden bazılarını gezmek için bir gün yetmez.Mesela  Arkeoloji Müzelerini bir güne sığdıramazsınız, Topkapı Sarayı’nı şöyle bir dolaşırsınız ancak.

Hangi müzeleri listeme almalıyım derseniz değişik cevaplar bulunacaktır. Bana sorarsanız, Arkeoloji müzelerini,Topkapı Sarayı’nı, Dolmabahçe Sarayı’nı, Büyük Saray Mozaikleri Müzesini,Kariye Müzesini,Türk İslam Eserleri Müzesini,Miniatürk’ü ve Sabancı Müzesini mutlaka listenize almalısınız.


Gezimize Topkapı Sarayı Müzesi ile başlayalım,

Topkapı Sarayı


Topkapı Sarayı, Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapmış içinde 4000’yakın insanı ağırlamış tarihi bir yapıdır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yaptırılan İstanbul’un önemli yapısı yüzyıllar boyu Osmanlı padişahlarının resmi ikametgahı olmuştur. Topkapı Sarayı, tarihi yarımadada bulunması ve İstanbul'un turist ve Türkler tarafından en çok ziyaret edilen önemli müzelerinden biridir. Tarihi yarımada turlarında mutlaka program dahilindedir.Topkapı Sarayı Müzesi aynı zamanda dünyanın en zengin müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. İçinde Avrupa porselenleri, bakır ve tombak mutfak eşyası, Çin ve Japon porselenleri, gümüşler, hırka-i saadet dairesi ve kutsal emanetler, imparatorluk hazinesi, padişah kaftanları-halıları ve portre koleksiyonları yer alır.


Topkapı Sarayı Müzesi Mimari bölümleri içinde; 4 avlu ve Osmanlının en merak konusu Harem bölümleri (tabii ayrı bir ücretle),Bağdat ve Revan Köşkleri  gelen misafirlerin gezebildikleri diğer bölümleridir.

Adres: Sultanahmet, Fatih / İstanbul Tel : (0212) 512 04 80

 Topkapı Sarayı turundan sonra hemen yakınında bulunan Arkeoloji Müzeleri gezilmelidir.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri


Dünyada ilk on müze içerisine giren İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli uygarlıkların sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu çarpıcı koleksiyonların yanı sıra bina mimarisi ve bahçesi de gören izleyen misafirlerine ayrı bir güzellik katar.

Müze 1869 yılında Osman Hamdi Bey’in çabalarıyla kurulmuştur. Ülkemizdeki ilk müze çalışmalarının başladığı yer olarak kabul edilir.

Arkeoloji Müzesi koleksiyonunda; Balkanlar’dan, Anadolu ve Mezopotamya’dan Arap Yarımadası’na ve Afganistan’a kadar pek çok Osmanlı İmparatorluğu içinde yer almış medeniyetlerin eserlerini bulundurmaktadır.Kadeş antlaşmasının kil tabletinden mumyalara, İstanbul ve Anadolu’nun değişik yerlerinden  getirilen binlerce yıllık tarihi değerlere, dünyaca ünlü İskender Lahtine kadar bir milyondan fazla eser sergilenmektedir.


Üç ana bölümden oluşan müzeni bölümleri; Ana Bina, Eski Şark Müzesi  (müzenin en ilgi çekici bölümüdür bana göre) ve Çinili Köşk Müzesi

Adres: Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Gülhane / Fatih, İstanbul Tel : (212) 520 77 40

 Arkeoloji Müzesi’nden çıkıp Sultan Ahmet Camii’nin yakınında bulunan Arasta pazarına girdiğinizde pek dikkat çekmeyen küçük ama oldukça güzel bir müzeyle karşılaşırsınız. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi. Yarım saat gibi kısa bir sürede gezilebilecek bir müze.

Mozaik Müzesi


Büyük saray mozaikleri müzesi olarak da geçen Mozaik Müzesi Ayasofya Müzesi içinde yer alır. Doğu Roma İmparatorluğundan kısmen sağlam halde kalan mozaik döşemesini içine alacak şekilde korunarak günümüze kadar gelen mozaikler hem sanatsal açıdan hem de tasvirli sahnelerin zenginliği açısından görülmesi gereken eşsiz tarihi eserlerden biridir.

Mozaiklerin süslemeleri içinde; dinî konulara rastlanmaz. Konular günlük hayattan, doğadan ve mitolojiden alınmıştır. Bunlar arasında kertenkele yiyen grifon, fil ve aslan mücadelesi, bir kısrağın tayını emzirmesi, kaz güden çocuklar, keçi sağan adam, eşeğine yem veren çocuk, testi taşıyan genç kız, elma yiyen ayılar ve avcı kaplan mücadelesini betimleyen sahneler yer almaktadır.


Adres: Arasta Çarşısı, Sultanahmet Mahallesi Fatih İstanbul/ Tel: (0212) 518 12 05

Sultan Ahmet Meydanı’nda devam ettiğinizde ziyaret edilebilecek bir diğer müze Türk İslam Eserleri Müzesi’dir.

Türk İslam Eserleri Müzesi

İslam eserlerini kapsayan ilk müze olan Türk İslam Eserleri Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuştur. Müze aynı zamanda Mimar Sinan’ın en önemli yapıtlarından biri olan Süleymaniye Cami-i Külliyesi içinde yer almaktadır. Osmanlı dönemindeyken Kanuni Sultan Süleyman tarafından Sadrazam İbrahim Paşa’ya hediye edilen yapı cumhuriyetin ilanından sonra Türk ve İslam Eserleri Müzesi adını almıştır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi koleksiyonları içinde; imparatorluğun en önemli dini yapılarından toplanan eserler çeşitlilik göstermektedir. Erken İslâm Döneminden 20. yüzyıla kadar uzanan geniş bir zaman dilimini ve İslâm dünyasının geniş coğrafyasındaki tüm ülkeleri kapsayan koleksiyon, Osmanlı Sultanlarının kendi adlarına yaptırdıkları vakıf binalarındaki kütüphaneleri için dönemlerinin en usta sanatçı ve hattatlarına yazdırdıkları veya onlara hediye edilmiş eserlerle ayrı boyut kazanıyor. Ayrıca ferman, berat, vakfiye gibi benzersiz belgeler de içeren koleksiyon, 13.000’i bulan eser sayısı ile tüm bilim dünyasınca tanınmaktadır. Birçok tarihi eseri içinde barındıran müze, çeşitli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: At Meydanı Sok. No:46 İbrahim Paşa Sarayı Sultanahmet/İstanbul Tel:  (0212) 518 18 05

 Tarihi yarımadada görülebilecek en güzel müzelerden biri şüphesiz Kariye Müzesi’dir.

Kariye Müzesi


Kariye Müzesi Edirnekapı semtinde yer alan kilise camilerdendir. Kariye (Chora) Kilisesi, 6. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahiptir. Burada ilk manastır 534 yılında Justinianus tarafından yapılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra II.Beyazıt döneminde camiye çevrilmiştir. Bu  dönemde tavanda ve duvarlarda yer alan mozaik ve freskler sıva ile kaplanmıştır.

1956 yılından itibaren müze olarak ziyarete açılmıştır. 1958 yılına kadar yapılan çalışmalarla tüm mozaik ve füzeler açığa çıkarılmıştır. Günümüzde bu freskler görülmeye değer güzellik katmaktadır.
Adres:Ayvansaray Mahallesi Kariye Camii Sokak No:26 Fatih-İstanbul Tel:0212 631 92 41


Tarihi yarımada dışında İstanbul’un en çok ziyaret edilen mekanlarından biri Dolmabahçe Müzesidir. Beşiktaş’ta yer alan bu saray kompleksini yıl içinde iki milyona yakın insan gezmektedir.

Dolmabahçe Sarayı


Saray; 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından, Karabet Balyan’a inşa ettirilir. Yapımı 1853 senesine kadar devam eden Saray; Abdülmecit’in İkamet ettiği yer olmasının yanı sıra, resmi işleri de gördüğü mekândır. Abdülmecit’ten sonra kardeşi Abdülaziz’de bu Saray’da yaşamıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olan Dolmabahçe Sarayı, 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün öldüğü yer olması münasebetiyle, Cumhuriyet tarihinde ayrı bir öneme sahiptir.

Dolmabahçe Sarayı’nın ana yapıları;  Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camiidir. Saray’da 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet vardır. Saray 110 bin metrekare alana kurulmuş ve 1910’larda elektrik ve kalorifer sistemine geçmiştir.

Mabeyn merdivenlerinin korkulukları, kristallerle süslenmiş harikulade bir görünümde olup; Mabeyndeki Taht Salonu’nda bulunan 36 metrelik kubbeden sarkan dört tonluk ve yedi yüz elli ampullü kristal avize, salona Avrupai bir hava katmaktadır. Bu avize Kraliçe Victoria’nın hediyesidir. Bu Taht Salonu 19 Mart 1877 tarihinde, II Abdülhamit’in Osmanlı meclisini açılışına ev sahipliği de yapmıştır. Ayrıca;  Haremde, Taht Salonu’nun izlenebileceği bir koridor vardır.



Harem, törenlerin yapıldığı Mavi Salon, kadınların eğlendiği Pembe Salon, Atatürk’ün kaldığı odalar, Valide Sultan odaları gibi farkı mekânları barındırır. Saray’ın girişinde yer alan 30 metre yüksekliğindeki saat kulesininse 1895 yılında tamamlandığı söylenir. Saray’ın yanındaki Dolmabahçe Camii, Osmanlı mimarisine damgasını vuran; Balyanlardan, Nikoğos Balyan tarafından 1853 yılında tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı’nın arka kısmında Sultan’ın kuşları için 19 yy.da inşa edilmiş ufak bir köşk yer alır.  Yapıda o dönem farklı türden, birçok kuş barındırılmıştır.

Adres:Dolmabahçe Caddesi  Beşiktaş-İstanbul
Tel:0212 236 90 00

Türkiye’nin dört bir yanında yer alan tarihi ve kültürel değerlerimizi bir günde gezebilmek için yolumuzu Miniatürk’e çevirmeliyiz.

Miniatürk


Türkiye’nin eşsiz tarihi yapılarının milyonlarca küçültülmüş hallerinin içinde yer aldığı Miniatürk. Türkiye’nin gezilip görülmesi gereken en önemli müzelerindendir.  Miniatürk, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir. İstanbul içinde masalsı bir atmosfer yaratılarak tasarlanan yapı içinde Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Kubbet-üs Sahra’dan Nemrut Dağı Kalıntıları’na dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır.

Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış her medeniyetin Miniaturk’te yer almasına özen gösterilmiştir. Miniatürk ile Antik Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, 3000 yıllık yaşanmışlığın izleri Haliç kıyısına taşınmıştır.


Adres: Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi Sütlüce - Beyoğlu - İstanbul /  Tel: (212) 222 28 82

Müzeler şehri İstanbul’da mutlaka zaman ayrılması gereken diğer müze Emirgan Korusu ile Boğaz arasında konumlanan Sabancı Müzesi’dir.

Sakıp Sabancı Müzesi


Mimarı yapısı bulunduğu konumu ile önemli müzeler arasına giren Sakıp Sabancı Müzesi ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari'ye yaptırılmış ve Hıdiv ailesinin değişik mensupları tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanılmış, kısa bir süre de Karadağ Sefareti olarak hizmet vermiştir. Müze içinde zengin bir hat ve resim koleksiyonu barındırır. Özel koleksiyonunlar dışında da büyük sanatçı ve eserleri sanatseverlerle buluşturan Sakıp Sabancı Müzesi bu zamana kadar "Picasso İstanbul'da" ve "Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da" sergilerine ev sahipliği yapmıştır. Geçmiş sergisi Sakıp Sabancı’nın portrelerinden oluşan Kutluğ Ataman'dan sonra güncel sergisi Joan Miro sergisi.

Adres: Emirgan Mh., Sakıp Sabancı Cd No:42 Emirgan - İstanbul Tel: (212) 277 2200








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER