Kral Kaya Mezarları Amasya

"Harşena Dağı'nın dev anıt mezarları"


Amasya denince ilk akla gelen kültürel değerlerden biri ola, Helenistik dönemde, Amasya’yı İÖ.333’den İÖ.26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Helenistik Dönemde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.


Antik Çağ yazarı Strabon'a göre Mitridat Krallığı zamanında krallar adına yapılmış anıt mezarlardır. Yeşilırmak Vadisi boyunca irili ufaklı 23 adet kaya mezarı bulunan bölge Krallar Vadisi olarak da bilinir. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Kalker kayalara oyularak yapılan bu bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadadır.



Kral Kaya Mezarlarının en büyüğü, galeri ve merdivenlerle çıkılan, batı yönündeki en son mezardır. Bu mağaranın yüksekliği 15m, genişliği 8m, derinliği ise 6m’dir. Mezar odasına girişi, diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksektir. "Büyük Kral Mezarı" olarak da adlandırılan mağara, cephe itibariyle pek çok tahribata uğramıştır.

Kızlar Sarayı üzerinde yer alan üçlü kral mezarı birbirine çok yakın oyulmuştur. En solda yer alan mezar, ortadaki mezar sahibini gölgede bırakmak amacıyla ön plana çıkarılmıştır. Kızlar Sarayı’nın alt kısmında ve Demiryolu tünelinin hemen üzerinde bulunan mezar da, diğerleri gibi, blok kaya oyularak yapılmıştır. Diğer kaya mezarlarından farklı olarak, etrafı oyulmamıştır. Ayrıca mezar odasına çıkmayı kolaylaştıracak taş merdivenler de yapılmamıştır. Mezar odasının sağ ve sol kenarlarında yapılan sütunlar daha sonra kırılmıştır.



Mağaraların bütününde görülen kapaksız, 2-3 metre arasında değişen yükseklikte, kapıya benzeyen girişler, bu mağaraların ortak özelliğidir. Mağaraların etrafı geniş biçimde boş bırakılmasının amacı da, bazı mezarların tavaf edilmesi, bazılarında da kayalardan sızan suların hava ile temasını ve mezar odasının korunmasını sağlamaktır.

Kral Kaya Mezarları bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmışlardı. Örneğin VI. Mithridates, kendisi ile yapılan barış görüşmelerinde zorluk çıkaran Romalı elçileri, Demiryolu geçidinin hemen üzerinde yer alan mezara hapsetmiştir.
1075’te Amasya’yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içindeki Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmış. Yine o dönemde, Hıristiyan keşişlerin bu mağaralarda inzivaya çekildikleri bilinmektedir.


Amasya’ya geldiğinizde önce Yeşilırmak kenarında Yalı Boyu Evlerini göreceksiniz. Bu evlerin keyfini çıkardıktan sonra ortada yer alan köprüden karşıya geçerek önce Şehzadeler Müzesi’ni  ve ardından Kral Kaya Mezarlarını gezebilirsiniz. Demiryolu geçidinin altından geçen yol sizi kayalara oyulmuş ve sonradan yapılmış merdivenlerle Kral Kaya Mezarlarına ulaştıracak. Bu arada biraz yorulacağınızı da hatırlatayım.

Girişte 5 Tl ödeyerek (müze kart geçerli) mezarların bulunduğu alana geliyorsunuz. Bu alan sadece mezarlarla değil, 15. Yüzyıl Osmanlı Dönemine ait hamamı, Kızlar Sarayı ile de ilgi çekicidir. Şu an devam eden arkeolojik kazılarla yer üstüne önemli değerlerin çıkarılacağı düşünülmedir.
Sol tarafa devam ederseniz önce Osmanlı hamamı sonra da Kaya Mezarlarını görürsünüz. 



Sağ tarafa devam ettiğinizde ise Kızlar Sarayı kalıntılarını ve Kral Mezarlarını göreceksiniz. Bu arada yorulursanız özel bir işletmeye ait olan işletmede yorgunluk çayı içebilirsiniz.

Kızlar Sarayı, İç kalenin üzerinde bulunan mağaraların altındadır. Sinop mutasarrıfı (valisi) İsfendiyar Bey'in torunu Doğrak Hatun Amasya'ya geldiği zaman, Selçuk Sarayına girmeyince, Kızlar Sarayı yaptırılmıştır. Bu sarayın yapımından sonra İsfendiyar beyleri, çevrede yaptıkları fetih ve savunmalarda Amasya'yı bir üs gibi kullanmışlar ve Kızlar Sarayında ikamet etmişlerdir. Kızlar Sarayı, 150 yıldan uzun bir süre Osmanlı şehzadelerine, hatunlarına ve valilerine mekan olmuştur. 1852 yılına kadar faal bir biçimde hizmet vermiştir. Bu tarihten sonra Amasya âyânına terk edilmiştir. Daha sonra tamamen harap olmuştur.








English

Amasya is one of the first that comes to mind to cultural values, in the Hellenistic period, Amasya, and 333 BC until 26 BC than uses it as the capital of Pontus King rock tombs, belonging to the Hellenistic period of their King, the foothills of Mount South limestone in Amasya Harşena carved into the mausoleum.

The author of the ancient Kingdom of Mitridate in time according to Strabon the Kings made on behalf of the mausoleum. Yue Valley located along a rock-cut Tomb 23 pieces large and small area known as the Valley of the Kings. Rock tombs carved in the back of a lot of them, are worthy of attention. These tombs carved into the rocks, limestone, made as of city structures and sizes.

The largest King rock tombs, galleries and stairs leading up the Hill to the West is the latest grave. This is the height of the cave 15 m, width 8 m, depth is 6 m. The burial chamber is higher than the other graves is the entry door. "The great King's Tomb", also called the cave, has undergone lots of destruction as the façade.

Situated on the Palace girls trio King's Tomb hollowed out very close to each other. Most of the tombs, which are located on the left in the middle in order to outshine the owner of the Tomb has been to the fore. The girls are at the bottom and the Palace of the railway tunnel located on the Tomb, like many others, is made of carved blocks. Unlike other rock-cut tombs, OKERE. It also will make it easier to get to the Tomb stone stairway. The burial chamber is made at the edges of the left and right column are then broken.

All caves seen in doorless, ranging from 2 to 3 meters in height, the entries that are similar to the door, is the common feature of these caves. The purpose behind this blank in wide format around the caves, some tombs Tawaf, some rocks in the water comes into contact with the air on and the burial chamber is to ensure protection.

King rock tombs in some periods and as a place of punishment and prison kullanılmışlardı. For Example VI. Mithridates, he made peace negotiations with the Roman envoys, uncooperative Railway situated immediately to the grave of the circle.

1075 in Amasya conquered Ma Ahmed Daivs Gazi, buried in the tombs were removed from the Pontus era. Still, at that time, it is known that they were taken in this cave of the Christian hermit in seclusion.

When you come to the edge of the Waterside, Amasya All will see their homes before Yuan. After enjoying these houses located in the Middle, cross over the bridge before the Museum of Princes, and then you can visit their graves King rock. Railway crossing under the last way you made of stairs carved into the rocks and then King rock Mezarlarına. In the meantime, let me remind you a little tired.

By paying us Tl 5 entrance (Museum card valid) you come to the field where the tombs. This field is not only a grave, 15. Century Ottoman period is also engaging with the Palace bath, Girls. Right now the ongoing archaeological excavation to extract the top place with important values is considered.
On the left side if you continue you will see their graves before the Ottoman bath and then Rock. 

When you go on the right side is you will see their graves and the remains of the Palace of King Girls. In the meantime, just a private business owned businesses you can drink tea in fatigue.
Girls Palace, located on the inner Castle is on the bottom of the cave. Sinop Governor sefik refahiye (Governor) Ashraf Bey, his grandson Doğrak Hatun, Amasya, girmeyince, when it was built the Palace of Palace Girls. After the construction of this Palace of the conquest, around Lacy and Defense they used as a base in Amasya, and Girls In residence. For more than 150 years the girls ' Palace, the Ottoman princes, the hatun and became Governor of the place. until 1852, served in an active form. After this date, Amasya was abandoned âyânına. Then there is completely devastated.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER