AMASYA YALIBOYU EVLERİ


Amasya Yalıboyu evleri
Yalı Boyu evleri Amasya deyince ilk akla gelen yerlerdendir. Amasya’ya gelip bu evleri görmeden, resimlemeden,özellikle Yeşilırmak üzerinde oluşturulmuş saltanat kayıklarında çay ve kahvenizi yudumlarken bu evleri seyre dalıp hayaller kurmadan olmaz.


Amasya’nın çeşitli yerlerinde geleneksel Osmanlı Mimarisi örneklerini oluşturan evleri görmek mümkün.Ama yoğunluğu Yeşilırmak sahil şeridinde yaşıyorsunuz. Amasya şehrine girdiğinizde saat kulesinin bulunduğu bölgeden itibaren yaklaşık 500 metre boyunca benzer mimari özellikteki evleri görüyorsunuz.Çoğu restore edilip müze,otel ve restaurant haline dönüştürülmüş evler görülmeye değer.


Amasya evleri, daha çok 19. yüzyıla ait olup, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na istinaden Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.05.1992 gün ve 2364 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alınmışlardır.

Bu konutlar, Hımış ve Bağdadî teknikle yapılmış örneklerdir. Genellikle yan yana, bitişik nizâm olarak düzenlenmiş olan bu konut mimarisinin güzel örneklerini Yalıboyu Evleri olarak bilinen konut dokusu oluşturmaktadır.

Evler, genelde bir bodrum ve üzerindeki bir veya iki kattan oluşmuştur. Bazı uygulamalarda birinci kat üzerinde bazı uygulamalarda ise ikinci kat üzerinde köşk olarak bilinen şahniş yer almaktadır. Genellikle avlulu ve bahçelidir. Özellikle haremlik ve selamlık tarzda düzenlenmiş örneklerde bahçe ortada kalmakta ve konutlar dışa kapalı bir görünüm almaktadır. Bu dışa kapalılık diğer konutlarda bazen yüksek bir bahçe duvarı nedeniyle karşımıza çıkmaktadır.


Konutların ikinci kat uygulamaları genellikle dışa taşkın, cumbalı olarak yapılmıştır. Özellikle Yalı boyunda tarihi sur duvarı üzerine yapılmış olan konutlarda bu durumu çarpıcı bir şekilde görmemiz mümkündür.

Taşıntılar sayesinde daha çok dışa açık, geniş ve aydınlık olan ikinci katlar, alt katlara oranla daha fazla pencere uygulamasına olanak vermiştir. Pencereler daha çok giyotin pencere tarzında ele alınmış ve üçlü gruplar halinde düzenlenmiştir. Pencere önlerinde, dışarıdan bakıldığında içerinin görülmesini engelleyen ahşap kafeslikler görülür. Günlük yaşam evlerin iç mekanında, sofa (hayat) etrafında biçimlenen odalar içerisinde geçmektedir. Bu odalarda genellikle ocak, şerbetlik, yüklük (gömme dolap), raf ve sedir gibi işlevsel birimler bulunmaktadır. Ayrıca birkaç örnek dışında evlerde bağımsız bir gusülhane bulunmadığı için de bazı odalarda büyük ve geniş olarak düzenlenmiş olan yüklükler gusülhane (banyo) olarak değerlendirilmiştir. Odalar içerisinde yer alan bütün bu birimler günlük yaşamın ayrılmaz birer parçasıdırlar.

Evlerin iç mekanları içerisinde yer alan birimler dışında bahçe ya da avlu içerisinde bulunmakta olan ve günlük hayatla bağlantılı başka birimlerde yer almaktadır. Bunlar arasında su kuyusu ve ocak ilk göze çarpan birimlerin başında gelmektedir. Hatta bazı örneklerde ekmek ihtiyacını karşılamak için fırın yapılmış olduğu da görülmektedir. Bu nedenle denilebilir ki; Amasya evlerinde gerek iç gerekse de dış mekanlarda yer alan bütün birimler arasında kesintisiz bir bağlantı söz konusu olup bu bağlantı birbirini tamamlayıcı niteliktedir. 



Amasya gezinizde bu tarihi evlerin dışında,Amasya Müzesi’ni (özellikle mumyalar salonunu),Kral Kaya Mezarları’nı,II.Beyazıt Külliyesi’nimutlaka görmelisiniz.

Son bir not; benim gibi Temmuz Ayı’nda böyle bir gezi planlarsanız Amasya’nın boğucu sıcağına da hazır olun.Bilhasssa Kral kaya Mezarları’na çıkarken bayağı zorlanacaksınız.

               Amasya Müzesi Mumyalar Salonu

Amasya Kral Mezarları




English

Amasya houses Yaliboyu

One of the first places that comes to mind when you say Amasya houses along the waterside. Come and see this house to Amasya, pictured you,especially when created on your boat while sipping tea and coffee in the Sultanate Yeşilırmak distracted by watching the house, not without hopes and dreams.

Amasya houses are examples of traditional Ottoman architecture in various parts of which it is possible to see.But the density you live on the eastern seaboard. When you enter the city of Amasya, the clock tower is located about 500 meters from the area where you can see homes with similar architectural features.Most of them has been restored and a museum,houses converted into a hotel and restaurant is worth a visit.

Amasya houses, more 19. century, in accordance with the act numbered 2863 Ankara's cultural and natural heritage conservation cultural and natural heritage preservation Commission designated by decision of 05.05.1992 2364 day and were taken under protection.

This housing is made of lathe and plaster and himis are examples. Usually side-by-side, which is arranged adjacent Yaliboyu Houses fine examples of this architecture, known as the housing tissue.
Houses, usually one or two layers is formed by a basement and on. In some applications, on the first floor, in some applications, known as the pavilion is located on the second floor sahnis. Typically, a courtyard and a garden. Examples of greeting in the style of harem and especially arranged and the housing remains closed in the middle of the garden view. Sometimes due to a high garden wall to figure this out in the other houses emerges.

Applications often overflowing houses second floor bay windows were built. Especially along the waterside, on the city walls which were made in the houses it is possible to see the situation in a dramatic way.

Thanks to tasinti more open, spacious and bright, which is the second floor, the lower floor is given to more than the application window. More Windows arranged in groups of three and are taken up in the style of the window trimmer. In front of the window, the outside of the inside that prevents kafeslik wood to be seen. The interior of the house of daily life, sofa (life), which are used in the rooms around. These rooms are usually January, sherbet, den (Closet, shelves, and there are functional units, such as Cedar. Also, some rooms in the house, except for a few instances, which is arranged as an independent gusulhane absence gusulhane the closet is big and spacious (bath) is evaluated. All the units in the rooms are an integral part of daily life.

Outside the courtyard garden or in the units being located within the interior of the house, and is located connected with daily life in other currencies. Among these, water wells, and January is one of the first noticeable units. In fact, in some instances, to meet the need of the bread in the oven, it can be seen that is made. Therefore it can be said that; domestic and foreign locations in Amasya houses situated in this connection whether there's a seamless connection between all units are complementary to one another.

This historic home on your trip outside of Amasya,Amasya Museum (especially the hall of the mummies),King Rock Tombs,II.You should see Beyazit Mosque complex.


On a final note; If you plan a trip like this in July bear like me, prepare yourself for the stifling heat of Amasya.Especially some of you will be forced out of King Rock Tombs.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER