MUDANYA MÜTAREKE EVİ MÜZESİ


Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı tarihi bina olan Mudanya Mütareke Evi, Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biridir. Zaferle sonuçlanan Türk Kurtuluş Savaşı’nın mütareke ile taçlandırıldığı bu bina, Aynı zamanda Mustafa Kemal başkanlığındaki Ankara Hükümeti’nin Türk Milletinin tek temsilcisi olarak ilk kabul edildiği yerdir.


Mütareke evi 19. YY. da Rus kereste tüccarı Aleksandr Ganyanof tarafından inşa ettirilmiştir. Daha sonra bir zamanlar ailesinin kiracı olduğu bu evde doğan Mehmet Hayri İpar tarafından satın alınmıştır. Dönemin tanınmış müteahhidlerinden olan Mehmet Hayri İpar, Türkiye Cumhuriyeti tarihi için çok önemli olan bu binayı, müze olması için Mudanya Belediyesi’ne bağışlamıştır.


Mütareke evi müzesine ulaşım oldukça kolay.İskeleden sağadevam edip sahil boyunca 10 dakika yürüdüğünüzde Mudanya’nın en güzel ve en çok tercih edilen mahallesine (Girit Rum Evleri Mahallesi) geliyorsunuz. Mütareke evini mahalle başlangıcında göreceksiniz


Müzeye giriş ücreti 5 Tl ve müze kart geçerli.iki katı ziyarete açık.Mütarekenin yapıldığı oda,dinlenme odaları, yatak odaları ve İsmet İnönü’nün kişisel eşyaları sergileniyor.Özellikle görüşmeler sırasında giydiği üniforması günümüze kadar korunabilmiş.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER