İNALTI MAĞARASI AYANCIK



İnaltı Mağarası:


Ayancık İlçesine 40 km uzaklıkta bulunan İnaltı Köyü sınırları içerisinde olan mağara denizden 1070 metre yüksekliktedir. Mağaranın 50 m altına kadar araçla ulaşım bulunmaktadır. Buradan da merdivenler aracılığıyla mağaranın ağzına ulaşılabilmektedir. Mağara ağzında geniş bir sahanlık bulunmaktadır. İnaltı Mağarası, gerek mağara içi damlataşları özelliği, gerekse doğal çevresinin güzelliği ile turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur.






Ortalama uzunluğu 658 metredir. MTA tarafından 1996 yılında inceleme yapılan İnaltı Mağarasının 300 metrelik bölümü aydınlatılmış olup turizme açılmıştır. Mağaranın devamındaki 358 metrelik kısmının ancak 125 metrelik bölümünün turizme açılmaya uygun olduğu tespit edilmiştir.



Mağara doğu-batı yönünde (S) çizerek uzanır. Giriş salonunun boyu 125 m, tavan yüksekliği 15 m, genişliği 10-12 m arasında değişen düzgün bir galeriye açılır. Bu galeri mağaranın en geniş ve en kuru bölümüdür. Daralarak ilerleyen mağarada sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzları görülmeye başlanır. Tabanda bulunan Dogger yaşlı granit temel üzerine gelen ve karst taban düzeyini oluşturan Malt- Alt Kereatse yaşlı inatlı formasyonu içinde yatay gelişmiştir. Buna karşılık mağara tabanına yakın alt kesimlerde ve su düzeyinin hemen üzerinde karnabahar ve patlamış mısır şekilli damlataşlara da yer yer rastlanılmaktadır. Bu bölgedeki mağara ve çukurların oluşum temelinde erime özelliğini barındıran yüksek derecede kireçtaşı bulunur.




Kireçtaşı-şeyl, kumtaşı kontağında gelişen mağara,yatay uzanımlı fosil bir mağaradır. Yapılan jeolojik araştırmalarda 75 milyon yaşında olduğu belirlenmiştir.Türkiye’nin en büyük on mağarasından biridir, içerisi oldukça serindir.
İnaltı Mağarası, mistik ve gizemli görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini büyüler. Mağaranın içerisine gezi güzergâhı ve önüne de kır kahvesi yapılmış olup; misafirlerini heyecanla beklemektedir.Mağaranın içinde üşüdükten sonra bu küçük kahvede sıcak çay içmek büyük keyif. İnaltı köylülerinin işlettiği kahvede çaylar hem ucuz hem lezzetli.























Ulaşım
Ayancık ilçesinden Kastamonu yönüne devam edildiğinde Yenikonak levhasından sapılarak gidiliyor. Yenikonak köyünden geçtikten sonra bir süre asfalt yoldan gidip sağda köylerin ve İnaltı Mağarası’nın levhasını görüyorsunuz. Buradan itibaren yol stabilize, dar ve oldukça bozuk köy yolu. Yaklaşık 45 dakika süren bu yolculukta manzara ve temiz hava mükemmel.Sık sık sürprizlere açık olun; karşınıza her an isimsiz bir şelale çıkabilir, özellikle inek sürüleriyle karşılaşabilirsiniz, birkaç evden oluşan köylerden geçerken evlerin mimari özellikleri dikkatinizi çekecek.Mağaranın alt kısmına kadar ulaşım mümkün.
Buraya kadar gelmişken İnaltı Köyü içerisinden sağa giden yolu takip ederek yaklaşık 6 km sonra Ayancık’taki en güzel tabiat alanlarından birine ulaşmanız mümkün.Küçük bir set gölü olan Akgöl mutlaka görülmeli.Yemyeşil çam ormanları arasında nilüfer çiçekleriyle kaplı göl kenarında kısa bir mola günün yorgunluğunu alacaktır.
Dönüş yolu için Akgöl’den 5 km sol tarafa devam ettiğinizde Ayancık-Boyabat yoluna ulaşacaksınız.Bu yol ulaşım için daha elverişli biraz bozuk ta olsa asfalt.



                             İsimsiz bir şelale-Ayancık


    Tahıl ambarı-İnaltı Köyü


    Akgöl-Ayancık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER