AMASYA MÜZESİ-MUMYALAR SALONU / AMASYA MUSEUM-MUMMIES HALL


Amasya Müzesi 1925 yılından itibaren değişik mekanlarda etkinliğini sürdürmüş ve 1980 yılında bugünkü binada ziyarete açılmıştır. Üç katlı olan müzenin giriş ve üst katı ziyarete açıktır. 




Bahçesinde ve giriş katında Amasya ve çevresinden çıkarılan arkeolojik bulgular ve sikkeler sergilenmektedir. Üst katta ise Etnoğrafik eserler bölümü ve Mumyalar salonu bulunmaktadır.



Amasya müzesinin en ilgi çekici olan bölümü ikinci katta bulunan Mumyalar Salonu.Genelde Mısır mumyalarına alışkın biz ziyaretçiler için Türklere ait mumyaları görmek enterasan duygular uyandırıyor.


Müzede 8 mumya sergileniyor;  

  • Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar Mumyası (Selçuklu dönemine ait Cumudar Türbesi’nden çıkarılmıştır)
  •  Amasya Emiri İşbuğa Nuyin Mumyası  (Cumudar Türbesi’nden çıkarılmıştır)
  •   İlhanlılar Dönemi’nde Amasya Valiliği yapan İzzettin Mehmet Pervane Bey,kızı,oğlu ve cariyesine ait mumyalar (Fethiye Camii’nden getirilmiştir.)
 

1928 yılında Cumudar Türbesi’nden çıkarılan mumyalar bir süre II.Beyazıt Külliye’sinin Medrese bölümünde muhafaza edilmiştir.Burada bulundukları sırada Yeşilırmak Nehri’nin taşmasıyla sular altında kaldıkları için zarar görmüşlerdir. 1980 yılında bugünkü müzeye nakledilmişlerdir.

İşbuğa Nuyin Mumyası (Resim 1)
İşbuğa İlhanlıların Anadolu egemenliği sırasında bir süre Amasya Emirliği yapmıştır 1320 yılında ölmüştür. National Geographic Kanalı’nın 2002 yılında özel izinle yaptığı incelemeler sonucu 35-40 yaşlarında öldüğü ve Artrid hastalığı geçirdiği belirlenmiştir.

      Resim 1

Cumudar Mumyası(Resim 2)
İlhanlılar Dönemi’nde Anadolu Nazırlığı yapan Cumudar 1297 yılında ölmüştür.Oldukça sağlam kalabilen mumyalardandır.Yapılan incelemelerde 40 yaşlarında öldüğü ve yüzündeki ifadeden de acı çekerek öldüğü (boğulma gibi) anlaşılmaktadır.

       Resim 2

İzzettin Mehmet Pervane Bey’in ailesine ait mumyalar
İzzettin Mehmet Pervane Bey Sinop valisi iken Moğollarla anlaşıp Amasya’ya vali olmuş ama daha sonra Moğollara isyan edince ailesiyle birlikte idam edilmiştir. Daha sonra aile fertleriyle beraber halk tarafından cesetleri mumyalanmıştır.

Erkek Çocuk Mumyası(Resim 3)
Yaklaşık 80 cm boyunda, sol kolu hariç diğer bölümleri sağlam kalabilmiş mumyadır.Günümüze  en sağlam şekilde ulaşabilmiş mumya budur. Derisinin doğal rengi bile korunabilmiştir. 3 yaşında olduğu anlaşılmıştır.

       Resim 3

Erkek Çocuk Mumyası(Resim 4)
Yaklaşık 45 cm boyundadır. Sol kolu ve belden aşağısı yoktur. Baş ve gövde derisi gerçeğe en yakın mumyadır. Açık olan ağzında dişlerinin çıkmadığı görülür. Bu nedenle 1 yaşında olduğu düşünülür.

        Resim 4

Kız Çocuğu Mumyası(Resim 5)
Göğüsten yukarısı bulunmayan bir mumya parçasıdır. Yaklaşık 4 yaşında olduğu düşünülmektedir.

        Resim 5

Kız Çocuğu Mumyası(Resim 6)
Vücudunun sadece göğüs ve karın kısmını oluşturan parça halindedir.

       Resim 6

İzzettin Mehmet Pervane Bey Mumyası (Resim 7)
Bu mumya Yeşilırmak baskınında en fazla zarar gören mumyalardandır. Ağız ve çene yapısından 60-65 yaşlarında öldüğü anlaşılmaktadır. Artrid hastalığı geçirmiştir. Göğüs kafesi kemikleri dağılmıştır. Ama mumyadan oldukça iri yapılı ve geniş omuzlu olduğu görülür.

        Resim 7

İzzettin Mehmet Pervane Bey’in Cariyesine Ait Mumya(Resim 8)
Yeşilırmak baskınında fazlaca tahrip olmuştur. Dişlerinin çoğu dökülmüştür. Artrid ve Anemi gibi rahatsızlıklar geçirdiği ve öldüğünde 52-58 yaşında olduğu tespit edilmiştir.

       Resim 8

Ulaşım
Amasya Müzesi Atatürk caddesi üzerindedir. Tel:03582184513. Müzeye giriş 5 Tl.Müze kart geçerli.




English
Amasya Museum-Mummies Hall
The current building in 1980 and continued in various venues since 1925, the museum was opened to visitors in the activity. On three floors of the museum entrance and the upstairs is open to the public. Extracted from archaeological findings coins and Amasya on the ground floor and garden and the environment are exhibited. The Department of mummies and ethnographic works on the top floor lounge.
The most interesting part of the Amasya Museum located on the second floor, the hall of the mummies.For visitors that we are usually accustomed to Egyptian mummies, the mummies of interesting to see the Turks arouses emotions.
Museum 8 systems possess;
• Mummy Minister Prince cumudar of Anatolia (Cumudar has been removed from the tomb belonging to the Seljuk period)
• The Emir of Amasya Isbuga Nuyın Mummy (tomb has been removed from Cumudar)
• Pervane made Governor izzettin ilkhanid period of Amasya Mehmet Bey,a daughter,a son and a concubine of the mummies (Fethiye Mosque were brought from.)
In 1928, a period of Cumudar mummies removed from the tomb II.Beyazit Mosque, the Madrasa has been retained in the section.Found here in the order they were flooded by the overflow of the river Yeşilırmak, because they are damaged. Today in 1980, the museum was transferred to.


Isbuga Nuyın Mummy (Picture 1)
Amasya Anatolian Kingdom of the ilkhanate during the Emirate of isboga has been made in 1320. In 2002, the National Geographic Channel about 35-40 years old with special permission of his investigations, it was determined that had the disease and arthritis.
Cumudar Mummy(Picture 2)
1297 Cumudar has been engaged in the Ministry of Anatolia in the ilkhanid period.One of the mummies who remain quite solid.In the analysis, about 40 years old and from the expression on her face, too, is suffering (i.e., drowning) is understood.
Mummy Boy(Picture 3)
Approximately 80 cm tall, the mummy other partitions except for his left arm that remained intact.A mummy who could reach the most robust way to the present day. Even the natural color of the skin are preserved. It is understood that 3 years old.
Mummy Boy(Picture 4)
Has a length of about 45 cm. From the waist down and his left arm. The head and body of the mummy from the scalp closest to the truth. Not seen in the open mouth of teeth. Therefore, the 1-year-old are thought to be.
Mummy Girl(Picture 5)
A mummy who is not above the chest part. It is thought to be about 4 years old.
Mummy Girl(Picture 6)
You only get the pieces that make up the chest and abdomen of your body.
Mehmet Bey Pervane Izzettin Mummy (Picture 7)
This is one of the yeşilırmak mummy mummies who suffered most in the RAID. 60-65 years old it is understood that the mouth and jaw structure. He had arthritis. Scattered with the bones of the ribcage. But from the mummy quite big and broad-shouldered.
Izzettin Concubine Belonging To Mehmet Pervane Mummy Brain(Figure 8)
Yeşilırmak much has been destroyed in the RAID. Poured most of the teeth. In diseases such as arthritis and anemia were 52-58 years old when he died and had determined that it was.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER