AKGÖL AYANCIK-SİNOP



Akgöl, Sinop’un Ayancık ilçesinin güneyinde, Çangal Dağı’nın ortasındaki yeşil orman örtüsü içerisinde masmavi parıldayan bir göl. Buram buram kestane ağacı kokusunun sindiği tipik Karadeniz köyleri ve tahta kütükler üzerine oturtulmuş geleneksel tahıl ambarları arasından geçilerek ulaşılıyor Akgöl’e. Yaklaşık 1200 metre yükseklikte yer alan Akgöl, harika bir piknik ve kamp alanı aynı zamanda.



Ayancık Orman İşletmesi’ne ait bir tesisin de bulunduğu gölde kırmızı benekli alabalık üretiliyor. Yoğun bir orman denizinin kuşattığı alan, bitki ve hayvan topluluğu açısından oldukça zengin. El değmemiş doğasıyla binlerce bitki türüne ev sahipliği yapan coğrafyada yabandomuzu, ayı, kurt, çakal, ve tavşan gibi av hayvanlarına da yaygın olarak rastlanıyor.





Akgöl, Yemişli Deresi'nin ağzının kapatılması ile set gölü olarak oluşturulmuştur. Köknar ağaçlarının sık olarak yan yana dizilmesiyle yeşile bürünmüş bir görüntüsü bulunan Akgöl'de kış turizmi de yapılmaktadır. Kışın Çangal dağındaki kar yağışı nedeniyle, Akgöl'ün de bin 200 metre yüksekte olmasıyla bembeyaz bir görüntü oluşmaktadır. Hatta gölün yüzeyi donmaktadır. Genellikle kışın çok fazla turist ağırlayan Akgöl'de, gölün yüzeyi donduğunda da üstünde gezilmektedir.


Bu yüzden Akgöl ve çevresi, bilimsel araştırmalar yapan botanikçilerin gözde mekânları arasında. Kışın bembeyaz kar örtüsünü üzerine çeken gölün etrafındaki yürüyüş yolu, baharla birlikte çiçeklerle kaplanıyor. Sonbaharda giderseniz harika bir renk cümbüşü, bizim gibi yazın giderseniz nilüfer çiçekleri hoş sürprizler hazırlayacak.
Ormanla gölün buluştuğu nokta olan Akgöl maalesef yeterince turizme kazandırılamamış. Yeterli tanıtımın yapılmaması, ulaşım zorluğu gibi sebeplerle şimdilik çoğunluğunu piknikçilerin oluşturduğu alan olabilmiş.



Ulaşım
Ayancık- Boyabat yolunun 44. Kilometresinde Akgöl sapağından sağa giren toprak yol, beş kilometre sonra göle ulaşıyor.Orman yolunun manzarasını severim diyenler ise biraz zahmete katlanarak Yenikonak üzerinden İnaltı Mağarası yolunu tercih edebilir. Stabilize ve zorlu bir yol ama bu yol ile gelenler doğa harikası İnaltı Mağarasını da ziyaret edebilmenin keyfini yaşayabilirler.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER