İZNİK


İznik, Türkiye'nin Bursa ilinin bir ilçesi ve ilçenin merkezi olan şehir. Adını şehirden alan İznik Gölü'nün doğu kıyısında, Bursa'nın kuzeydoğusunda yer alır.
İznik adı, şehrin eski adı olan Nikea'dan gelmektedir. Dönemde yaygın bir dönüştürme kuralına göre Rumca adın önüne 'sur içinde' anlamında olan is eki getirilerek isnikea adı Türkçede İznik olmuştur
İznik'te ilk yerleşimin MÖ 2500 yıllarına uzandığı sanılmaktadır.

MÖ 293'te Bitinya Krallığı'na bağlanan kent, önemli mimari yapılarla süslenmiştir.Ve bir süre Bitinya Krallığının başkentliğini yapan  Nikea daha sonra Roma'nın önemli bir yerleşimi olarak varlığını sürdürür.

325 yılı yazı başında Hıristiyanlık için çok önemli olan Birinci Konsül, İznik'de toplanmıştır. İmparator I. Konstantin'in da katıldığı toplantıda Hristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikea Kanunları adı ile bilinen 20 maddelik metin bu Konsülden sonra kabul edilmiştir. 787 yılında İznik Ayasofya'sında VII. Konsül toplandı.Ayrıca VI. Haçlı Seferi sonucunda Bizans İmparatorluğu İstanbul'u kaybedince İznik'te Bizans Hanedan üyeleri tarafından İznik Latin İmparatorluğu kurulmuş ve bu imparatorluk daha sonra İstanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.
Nikea 1075 ile 1086 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmıştır.



1328-1331 yılları arasında gerçekleştirilen kuşatma sonrasında Osmanlı Devleti tarafından ele geçirildi. Osmanlı idaresinde İznik, sanat, ticaret ve kültür merkezi oldu. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti İznik'te inşa edildi.






İznik'te gezilebilecek yerlerden bazıları;





Yeşil Camii
İznik'in sembolü olan cami ismini yeşil çinili ve tuğlalı minaresinden almıştır. Yapımına 1378 yılında Çandarlı Hayrettin Paşa başlamış ölümü üzerine oğlu Ali paşa 1391 yılında tamamlamıştır.
















İznik Ayasofya Müzesi (Ayasofya Orhan camii)
İznik Ayasofya Müzesi, İznik şehir merkezinde yer almaktadır. Osmanlı'nın şehri fethiyle camiye dönüştürülen kilisede, Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsül 787 yılında toplanmıştır. 2007 yılında restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.Günümüzde müze olarak ziyaretin yanında cami olarak kullanılmaktadır.









İznik Müzesi (Nilüfer Hatun İmareti)
Sultan I. Murad'ın annesi Nilüfer Hatun'un anısına 1388 yılında inşa ettirilmiştir. İmaret olarak kullanılan yapı, yoksullar için her gün yemek dağıtılan bir hayır kurumuydu. Cumhuriyet Döneminde değişik gereksinmeler için depo olarak kullanılmış, 1960 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.
Tarihsel bir yapı olan imaret 14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Osmanlı mimarisinde ters T planı ilk kez bu yapıda görülür. Yapı, kubbe ve tonozların örttüğü sütun ve payelerin taşıyıcı oldukları bir revakla başlar. Üzerinde kitabe bulunan bir kapı ile ana bölüme girilir. Ana bölüm, merkezinde bir aydınlatma feneri bulunan bir kubbe ile örtülüdür. Ana bölümden üzerleri birer kubbeyle örtülü yan mekânlara geçilir. İmaret, Bizans'a özgü çok zengin ve renkli taş ve tuğla işçiliği ile dikkat çeker.


Roma Tiyatrosu
İznik’in güneybatısında, Saraybahçe veya Eski Saray denilen yerde, antik roma tiyatrosu bulunmaktadır. İznik surlarının 90 m. kuzeyindeki bu tiyatro, Anadolu’da ayakta kalmış tiyatroların en önemlilerinden birisidir. Roma İmparatoru Traianus (97-117) zamanında eyalet valisi Pilinius Csecillius Secunds (62-113) tarafından yaptırılmıştır. Vali Pilinius İmparator Traianus’a yazmış olduğu mektuplarda tiyatronun yapımının tamamlanabilmesi için 10 milyon sesterzene ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Bununla beraber bu ödenek de yeterli gelmemiş, ek ödenek de Romalılarca temin edilmiş ve tiyatro tamamlanmıştır.


İznik Gölü
Türkiye'nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik Gölü, Bursa'nın sınırları içerisinde yer alıp, antik çağda Askania adı ile anılmaktaydı.
Günümüzde kullanılan ismi ise kıyısında konumlanmış olan İznik ilçesinden alır. 298 km2'lik bir yüzölçümüne sahip olan İznik Gölü'nün suyu tatlıdır. Suyunu Gemlik Körfezi ve Karsak Deresi'ne boşaltmaktadır. İnsanın içine işleyen görüntüsüyle ve çevresindeki bağlar, meyve ve sebze bahçeleriyle derin bir nefes alıp bu doğal güzelliğin tadını biran önce çıkartmalısınız.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER