GÜMÜŞLÜK KOYU BODRUM




Bodrum yarımadasının batı ucunda eski Myndos kenti kalıntıları ile dip dibe yaşayan Gümüşlük buraya her geleni büyüler. Ayrılasınız gelmez. Gitseniz de hep geri dönmek istersiniz. Büyülü burası büyülü...
Halikarnas Kralı Mausolos'un kurmuş olduğu Myndos, Strabon'un da tanımladığı gibi, Halikarnassos'un hemen yakınında, Kos'un Scandaria Burnu'nun tam karşısında, Termerium Burnu üzerinde yer almaktadır. Bodrum Gümüşlük, batı uzantısı yüksek bir yarımadadır ve bağlantıyı sağlayan dar boğaz, muhtemelen erken dönemlerde bir koridorla birbirinden ayrılmaktadır.

Bu antik kentin kalıntıları geçen yüzyıllardaki büyük depremlerin sonucunda kısmen su altında kısmen de toprak altında kalmıştır. Bu nedenle antik Myndos Kenti batık şehir olarak da anılır. Batık şehirden günümüze ulaşan su kalıntıları, deniz altındaki dalgakıran, tarihi çeşmeler, kiliseler, sarnıçlar, mezarlar, kuyular, paralar ve küpler yıllar önce de buraların yaşanılası yerler olduğunu kanıtlar bizlere.

Bodrum merkezden Gümüşlük'e kara yolu ile 20 dakikada ulaşılır. Sahile inmeden görülen manzarayı izlemek için bile gelinir Gümüşlük'e. Görenler hak verecektir bana. Evet evet, Peksimet Boğazı'nı geçip yel değirmenlerinin olduğu tepeyi aştığınızda görülen manzara. Mavinin, yeşilin ve beyazın kombinasyonu. Narenciye bahçelerinin arasından kıvrılarak giden yoldan sahile ulaştığınızda, en sert havalarda bile emniyetli bir sığınak olan doğal limana ulaşırsınız. Derler ya özene bezene yaratmış diye. İşte burası da boş bir vakitte özene bezene yaratılmış sanki.
Sit alanı olduğu için titizlikle korunmaktadır Bodrum Gümüşlük. Koyun girişindeki Tavşan Adası'na batık şehrin taşları üzerinden sek sek sekerek geçebilirsiniz. Tavşan Adası'nın güney tarafındaki koy ise deniz ve güneş tutkunlarının tercih ettiği doğal bir plajdır. En sıcak yaz günlerinde bile hafif bir esinti serinletir sizi.
Güneşin batışı da ayrı bir renk cümbüşüdür Gümüşlük'te. Bodrum yarımadasının en iyi balık restoranlarının burada olduğu söylenir. Sanırım bunda eşsiz manzaranın rolü çok büyüktür. Plaja konulmuş, üzeri mezelerle kaplı masalara oturup, rakı ve balık keyfi yapabilirsiniz. Buralara özgü kabak çiçeği dolmasını da denemeyi unutmayın. Çarşamba günleri kurulan köy pazarından taze meyve ve sebze satın alabilirsiniz.

Ulaşım;
Bodrum otogarından kalkan minibüslerle Gümüşlük'e kolayca gidebilirsiniz. Garajdan kalkan dolmuş ile yaklaşık 50 dakikada Gümüşlük'e varmak mümkün. Dolmuş önce Gümüşlük merkezde durur ve köyde inecek yolcularını indirir ve yaklaşık 1 km uzaklıktaki Gümüşlük Yalı'ya doğru yoluna devam eder.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER