AYA TRİADA ORTADOKS KİLİSESİ BEYOĞLU

 


İstanbul Beyoğlu’nda Taksim Meydanının hemen karşısında bulunan kilise Rum cemaati tarafından inşa edilen en görkemli kiliselerdendir.Kilise, Kutsal Teslis’e (Tanrı'nın Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan üçlü doğası) adanmıştır. Sultan II. Abdül Aziz ve Sultan II. Abdülhamid dönemlerinde yaptırılmış ve açılışı 11 Eylül 1880 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Kilisenin inşaatı, mimar Potesaros'un tasarım çizimlerine göre gerçekleştirilmiş ve 1867-1880 yılları arasında 13 yıl boyunca sürmüştür. Kubbeli haç bazilikası şeklindedir.




Kilise, tipik iki çan kulesi ile Gotik tarzıyla ayırt edilmektedir. İkonların yer aldığı templon mermerdir ve vitray pencereleri çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. İkonların çoğu Bizans batı tarzıdır. Kilise 23 Mart 2003 tarihinde tamamen yenilenmiş ve yeniden açılmıştır.

Kilise, 6-7 Eylül 1955 olaylarında büyük yıkım ve yağmaya uğrar.Ardından zengin Rumların yaptığı bağışlarla kilisenin dahilinde ve haricinde yaklaşık iki sene sürecek tadilat çalışmaları gerçekleştirilir. Yenilenen kilisenin resmi açılışı, Ekümenik Patrik Bartolomeos tarafından 23 Mart 2003 tarihinde gerçekleştirilir.

Kilise haftanın her günü açıktır (denmesine bakmayın genelde kilise içine girişe izin vermiyorlar ancak Pazar ayini zamanında görebiliyorsunuz). İçini gezemeseniz de taksim tarafına yolu düşenlerin en azından dış mimarisinin görkemi için kiliseye uğramaları gerekmektedir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER