BOZCAADA KALESİ




Bozcaada gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Bozcaada Kalesi gelir. Zaten feribotla adaya yaklaşoırken bütün heybetiyle ziyaretçileri ilk selamlayan kaledir.Kendi küçük adanın böyle büyük bir kalesi olması belki şaşırtıyor ama Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde olan ve tarihte sürekli istilalara sahne olan adada güvenlik ancak böyle ihtişamlı ve güvenilir kale ile sağlanmıştır.







Bozcaada Kalesi ülkemizin en iyi korunmuş kalelerindendir. Bozcaada Kalesi’nin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Fenikeliler, Cenevizler ve  Venedikliler tarafından kullanılan kale, bugünkü görünümünü Fatih Sultan Mehmet döneminde var olan kalıntılar üzerine tekrar inşa edilmesiyle almış(1455). Köprülü Mehmed Paşa döneminde büyük bir onarımdan geçmiş (1657). 2. Mahmut zamanında ise neredeyse yeniden inşa edilerek bugüne kadar bu görünümü korunmuş(1815).




Kale, dış ve iç olmak üzere iki bölümdür. Şimdi boş bir alan olan dış kalede cephanelik, tabya yeri, eğitim alanları ve evlerin temel izleri vardır. İç kale iki bölümden oluşur. Birincisi giriş bölümü olup iç kalenin doğusundadır. İki kapısı vardır. Bu bölümde revir, cami, minare, zindanlar ve kışla bulunmaktadır. Ortada levazım deposu, cephanelik ve sarnıç yer alır. Günümüzde kalenin iç bölümünde Bozcaada ile ilgili tarihi ve etnografik eserlerin sergilendiği bir sergi mekânı bulunmaktadır.




Bozcaada’ya yolunuz düşerse kaleye mutlaka uğramalı,bol bol resim çekmelisiniz. Özellikle akşam gün batımında güzel kareler verecektir.

Kale 10.00 - 20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.Giriş ücreti 5 tl.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER