İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR;DÜNYANIN İLK REKLAM PANOSU


Anlatılır ki; dünyanın ilk reklamına/reklam panosuna Anadolu ev sahipliği yapmaktadır. Evet ülkemizin en fazla turist çeken en fazla ziyaret edilen antik kenti Efes tarihteki ilk reklam panosuna sahiptir. 

Tabii ki Efes deyince Celsus Kütüphanesi,Tiyatrosu,yamaç evleri,Artemis heykeli akla gelir..Çoğu kimse mermer caddede gezerken yerdeki kadın veya ayak resmine dikkat etmez. Ben de defalarca gitmeme rağmen en son gezimde görüp resimledim, hikayesini dinledim.


Meşhur Celsus Kütüphanesinden antik tiyatroya giden mermer yola girdiğinizde yerde bir mermer üzerinde sol ayak ve kadının çizildiği pano göreceksiniz. Efes’in popüler dönemlerinde bu noktanın hemen liman yolu ağzında olduğunu ve gemilerle gelen yabancıların dikkatini çekmek için yapıldığını hatırlatalım. İşte bu pano tarihin ilk reklam panosu olarak kabul edilir.



Peki neyin reklamı.Öncelikle reklamın hedef kitlesinin erkekler olduğunu belirtelim. Çünkü bu pano yakındaki aşk evini işaret ediyor.Resimdeki;
- Sol ayak, aşk evinin sol tarafta olduğunu, (aşk evindeki en güzel kadının sol ayağının resmi olduğu da hikaye edilir)
- kadın portresi aşk evinde güzel bayanların bulunduğunu,
- sol üstte bulunan noktalar bu bayanların sayısını
- yine sol üstte bulunan kara yuvarlaksa (kimine göre kalp)parayı (kalp olarak düşünenlere göre çok mutlu olacaklarını) ifade ediyormuş.
Günümüz arkeologlarının yorumu “Kraliçeler kadar güzel olan benim aşkımı istiyorsanız kavşakta soldaki eve gelin!” şeklindeymiş.
Böyle anlatılır.Sanki yanlış ta değil sanki. Yoksa yerde kadın figürünün, kadın ayağının vs ne işi var..Hem de aşk evinin bu kadar yakınında..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER